Trots de röda siffrorna ser Börje Ekholm på framtiden med tillförsikt:

Det är en tuff marknad men vi ser en positiv efterfrågan på flera marknader. Vi är väl på väg mot de mål som vi satte upp inför 2020, säger han till TT.

Aktiemarknaden tog också emot rapporten med öppna armar. Ericssonaktien blev dagens stora vinnare med det kraftiga kurslyftet.

Har vänt upp

Handelsbankens Ericssonanalytiker Daniel Djurberg räknar nu med att skriva upp prognoserna, speciellt på lönsamheten för affärsområdet Networks som går överraskande starkt.

Det trendar inte ner längre, utan upp, säger han.

Och efter ett par kämpiga år med mångmiljardförluster bör det nu bli vinst för helåret 2018 om det inte tillkommer fler negativa överraskningar, enligt Daniel Djurberg.

Resultatförbättringen bygger på lägre kostnader och att Ericsson bättre lyckas ta betalt för sina produkter än tidigare, något som syns i förbättrade marginaler, lönsamhet på sålda produkter.

Vi är helt komfortabla med att vi kommer att nå de tio miljarderna (i kostnadsbesparingar) till halvårsskiftet. Vi har en plan att ha ett starkare Ericsson om fem år, säger Börje Ekholm som dock inte vill lova någon vinst redan i år. Budskapet är att planen håller, mot att vara väl tillbaka på banan 2020, med en rörelsemarginal på minst tio procent.
De planerna är vi väl på väg att nå, säger Ekholm.

Plockar andelar

Rörelseförlusten för det första kvartalet landade på 0,3 miljarder kronor medan analytikerförväntningarna låg på minus 2,4 miljarder kronor. Siffran kan också jämföras med en förlust på 11,3 miljarder kronor under motsvarande period i fjol.

Försäljningen sjunker fortfarande betydligt. Ericssons prognos för totalmarknaden 2018 är minus två procent, men bolaget knaprar marknadsandelar och förhoppningen är att problemområdet Digital Services ska nå nollresultat i år, enligt den egna bedömningen.

Vi ser att vi har kunnat stärka vår position på marknaden, samtidigt som vi expanderar bruttomarginalen, säger Ekholm.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, konstaterar att åtgärderna Ericssonledningen vidtagit börjar visa sig i siffrorna, men att bolaget fortsatt har det tufft.

Krisen är över, men inte faran kanske, säger Bornold.

Och det har kostat på. Sedan neddragningarna började har bolaget minskat den totala personalstyrkan med nästan 18 000 personer, enligt Ekholm.