Enligt tyska tidningen Die Welt har EU-kommissionen kommit fram till att VW har brutit mot konsumentreglerna i 20 medlemsländer, exempelvis genom att i sin marknadsföring ha hävdat att deras bilar uppfyllt utsläppskraven.

I de flesta medlemsländerna har Volkswagen tydligt brutit mot konsumentskyddslagen, säger justitie- och konsumentskyddskommissionären Vera Jourova till Die Welt, enligt AFP.

Möte på torsdag

På en presskonferens i Bryssel bekräftar hon samtidigt att ett möte ska hållas på torsdag för att samordna vad som sker - eller framför allt inte sker - när det gäller skadestånd till VW-kunder runt om i olika EU-länder. Vid mötet deltar konsumentskyddsorganisationer från hela EU som brevledes fått berätta om sin syn på saken.

Alla eller nästan alla bekräftar att de anser sig ha fått för lite information från Volkswagen, säger Jourova.
Vi som EU-kommission kan inte uppträda som om inget har hänt. Om vi ska leva upp till vårt åtagande att skydda konsumenternas rättigheter och intressen så måste vi börja samla in information om hur medlemsländerna agerar i den här frågan, säger Jourova som inom kort även träffar representanter för bilfirman.
Jag har inte för avsikt att komma med några tuffa åtgärder utan en rättvis dialog med företaget.

Utskottsförhör

Parallellt pågår en granskning av vem som egentligen visste vad på förhand om Volkswagens fuskande. EU-parlamentet har tillsatt ett särskilt utskott för att granska affären och hörde på måndagen de tidigare EU-kommissionärerna Antonio Tajani och Janez Potocnik i Bryssel.

Båda svär sig fria.

Jag blev aldrig informerad om eller fick någon information av någon om användandet av manipuleringsutrustning, säger Tajani, industriansvarig 2010-14.
Jag visste inte att någon manipulerade utsläppstesterna. Jag fick reda på det samtidigt som ni, hävdar Potocnik, som var miljökommissionär under samma tid.

Volkswagen-skandalen briserade i fjol då USA:s miljömyndighet EPA upptäckte att VW manipulerat mjukvara för att dieselbilar skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester.