Döms till fängelse för Facebookvåldtäkt

De tre män som åtalats för den så kallade Facebookvåldtäkten i Uppsala döms till fängelse för bland annat våldtäkt, medhjälp till våldtäkt och grovt förtal. De ska också betala höga skadestånd till kvinnan.

25 april 2017 15:58

Våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern en tidig morgon i januari blev mycket uppmärksammad eftersom delar av händelseförloppet sändes live i en sluten Facebookgrupp med fler än 60 000 medlemmar.

Tre män - 18, 21 och 24 år gamla - åtalades. De två yngre för våldtäkt och den äldre, som var den som sände det hela på Facebook, för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.

18-åringen får ett års fängelse för våldtäkt, 21-åringen döms till två år och fyra månaders fängelse för våldtäkt samt medhjälp till våldtäkt och den äldste, 24-åringen döms till sex månaders fängelse för grovt förtal samt underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Höga skadestånd

Männen ska även betala höga skadestånd till målsäganden. Totalt rör det sig om ett belopp på över 330 000 kronor.

Enligt tingsrätten är det bevisat att kvinnan på grund av mycket kraftig berusning och påverkan av narkotika befunnit sig i en särskilt utsatt situation vilket de tilltalade också måste ha insett.

"Även om hon, på det sätt de tilltalade menar, har samtyckt till att ha samlag, är det inte möjligt för en person som befinner sig i en sådan utsatt situation att ge samtycke. De ska därför fällas till ansvar för våldtäkt", säger rättens ordförande Nils Pålbrant i ett pressmeddelande.

Spridningen av filmen bedöms som grovt förtal av rätten, då den vållat kvinnan stor skada.

Ängla Eklund, verksamhetschef vid Institutet för juridik och internet, ser positivt på att rätten valt att döma för förtal.

Vi ser att fler och fler domstolar väljer att använda förtalsbestämmelsen när det gäller den här typen av spridande av sexuella uppgifter, säger hon till TT.

Lucka i lagen

Samtidigt är straffrätten inom dessa områden egentligen inte framtagen för dessa situationer.

Problemet med förtalsbrottet är att det handlar om en uppgift som ska skapa andras missaktning. Då lägger man väldigt mycket på brottsoffret - när det egentligen borde vara själva spridandet som är brottsligt, säger Ängla Eklund.

Samtliga tre åtalade har förnekat brott. De två som döms för våldtäkt har medgett att de har haft samlag med kvinnan, men sagt att detta varit frivilligt.

Jag är besviken och förvånad. Jag tycker att domen är dålig, ogenomtänkt, säger Stefan Wallin, 21-åringens försvarare.

Han reagerar mot att rätten bedömer det som utrett att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation då 21-åringen hade sex med henne.

Det visar inte utredningen på något sätt. De har gjort en sannolikhetsbedömning, säger han.

Han är ganska övertygad om att hans klient vill överklaga.

Överväger överklagan

Kammaråklagare Pontus Melander säger att tingsrätten delat hans juridiska bedömning om hur brottet ska rubriceras. Däremot hade han yrkat på hårdare straff för de åtalade. Men ännu har han inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

Jag ska nu i lugn och ro läsa igenom tingsrättens resonemang och återigen titta på den praxis som finns. Sedan får jag ta ställning till om domen ska överklagas, säger Pontus Melander.

Av domen framgår också att kvinnan efter det inträffade tvingats flytta till skyddat boende och mår mycket dåligt.

Polisen fick kännedom om händelsen när flera människor larmade om den pågående sändningen på Facebook. De tre männen greps på platsen. Det dröjde sedan innan polis och åklagare fick ta del av filmen i sin helhet, men under rättegången skickades filmen från det amerikanska företaget till utredarna i Sverige.

Trots att polisen stoppade sändningen har delar av filmen enligt åklagaren spridits över hela världen och översatts till ett tiotal olika språk.

Den yngste av de tre släpptes för några dagar sedan på fri fot. De andra två är kvar i häkte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!