Rättegången mot de 101 åtalade har pågått i åratal och kantats av skandaler – mutanklagelser, fördröjningar och flera mördade vittnen – och många befarar att det finns risk för flera friande domar.

En friande dom skulle var katastrofal för människorättsarbetet och för rättvisan, säger Carlos Conde från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Han tillägger att det skulle skicka en signal om att det går att komma undan med mord.

Konvoj attackerades

Ledare för den mäktiga Ampatuan-familjen, som styrde den fattiga provinsen Maguindanao, anklagas för att ha planerat massdödandet den 23 november 2009, i ett försök att stoppa en rivaliserande klan.

Genalyn Tiamzon-Mangudadatu, hustru till Ampatuan-klanens värste politiske rival, Esmael "Toto" Mangudadatu, skulle lämna in sin makes anmälan som kandidat i guvernörsvalet när attacken genomfördes.

Konvojen som hon färdades i stoppades på vägen varpå Mangudadatus hustru, gravida syster, flera medhjälpare och över 30 journalister mördades.

Riskerar 30 år

Familjen Ampatuan hade i många år dessförinnan helt dominerat provinsen Maguindanao, med hjälp av vad som i praktiken var en privatarmé.

Efter massakern, som enligt vittnen leddes av en av Ampatuans söner på order från fadern, greps familjens främsta företrädare, liksom ett 80-tal andra anklagade. Totalt misstänks nära 200 personer ha medverkat i massakern. Flera av de misstänkta har sedan avskrivits från fallet och ett åttiotal misstänkta befinner sig fortfarande på fri fot.

Ingen av de 101 åtalade har erkänt skuld.

Om de åtalade fälls för minst ett av de 58 morden väntar upp till 30 år i fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning.