Under torsdagen meddelade den tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, ett av förhandstipsen att ta över efter Jonas Sjöstedt, att hon inte kandiderar.

I sammanhanget nämnde hon i stället två relativt okända namn, de båda kommunpolitikerna Ida Legnemark och Tamara Spiric.

Den förra var klar och tydlig med att hon inte är intresserad.

Artikelbild

| Rossana Dinamarca kandiderar inte till posten som V-ledare. Arkivbild.

Jag är väldigt smickrad av att ha blivit föreslagen på det här sättet av Rossana, som varit en politisk förebild för mig. Men i nuläget känner inte jag att jag är redo att ta mig an det uppdraget, säger Legnemark.

"Jag funderar"

Spiric däremot är den första inom V som öppet säga att hon funderar på ledarrollen.

Just nu är jag i en fas där jag funderar över det. Det är väldigt många som har hört av sig under de här veckorna efter att Jonas meddelade att han slutar, och det är förstås väldigt hedrande att de uppskattar mitt politiska arbete.

Tamara Spiric var kommunalråd i Umeå 2010–2014 och drev frågor om jämställdhet och ett arbete om sociala investeringar för barn och unga. Hon är en av initiativtagarna till Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Personligen tycker jag att det är viktigt att vi blir en stark vänsterrörelse och ett tydligt alternativ för människor som känner sig svikna av det politiska etablissemanget som styrt Sverige så länge, säger Spiric.

Dinamarcas motivering till att hon inte kandiderar är hon vill "föra partiet mot en tydligare vänsterposition, men känner inte att det finns tillräckligt stöd för det", skriver hon på sociala medier.

"På rätt väg"

Tamara Spiric verkar dock inte vara av samma uppfattning.

Jag ser att partiet är på rätt väg. Jag tycker att det som hänt de senaste åren med strategin att bredda sig har varit bra, att prata med vanliga människor och bry sig lite mindre om vad den övriga politiska eliten tycker.

TT: Vad tycker du om att Vänsterpartiet samtalar med Moderaterna och Kristdemokraterna och därmed på ett sätt tar stöd av Sverigedemokraterna för att sätta press på regeringen i olika frågor?

Jag tycker det är bra att Vänsterpartiet fått gehör och genomslag för sina viktiga reformer. Jag har själv varit kommunalråd och vet hur viktigt det är att det kommer mer pengar från staten till kommunerna.

"Kan inte se det"

TT: Du ser inga problem med att man får stöd av SD?

Nej, jag kan inte se det. Det är rena vänsterpartistiska förslag som man väldigt skickligt har fått genomslag för.

Sjöstedt har meddelat att han avgår som partiledare på kongressen i slutet av maj. Han vill tillbringa mer tid med familjen, som nyligen flyttat till Vietnam eftersom frun utsetts till svensk ambassadör där.

Andra namn som varit på tapeten men tackat nej är EU-parlamentarikern Malin Björk och partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ali Esbati.

Namn som nämnts men som ännu inte öppet tagit ställning är bland andra den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson och vice partiledare Nooshi Dadgostar.