"Diabetes farligare än man tror"

Max Stenbeck, son till den framgångsrike affärsmannen Jan Stenbeck, är död. Han dog i sviterna av diabetes, bara 30 år gammal.

18 mars 2015 08:50

Familjeföretaget Kinnevik, där Max Stenbeck var huvudägare tillsammans med sin äldsta syster Cristina, bekräftar för Expressen att Max Stenbeck dog på måndagen i New York.

"Han var en underbar bror, älskad fästman och hängiven morbror" skriver Kinnevik i ett uttalande, enligt tidningen.

Tillsammans med Cristina, som var den som tog över ansvaret för Kinnevikkoncernen efter fadern Jan Stenbecks död 2002, köpte Max majoriteten av syskonen Sophie och Hugos aktier 2013.

Att dö så pass ung i sviterna av diabetes är ovanligt, men det förekommer. Det säger Mona Landin-Olsson, överläkare och ordförande för Svensk förening för diabetologi, till TT.

Jag känner inte alls till det här fallet, men diabetes är en farligare sjukdom än många tror. En genomgång av det svenska diabetesregistret förra året visade att risken att dö i förtid är dubbelt så stor för personer med en välreglerad sjukdom. Om den inte är det är risken åtta gånger större, även om den fortfarande är väldigt låg för den här åldersgruppen.
Dödsorsakerna varierar. Om blodsockret är för lågt kan det inträffa olyckor, som att man kör av vägen eller trillar ner för en stege. Hjärnan får inte glukos och man hamnar i insulinkoma. Om blodsockret är för högt kan man få ketoacidos, diabeteskoma, som är ett potentiellt livshotande tillstånd. På längre sikt finns en ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar, säger Mona Landin-Olsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!