Justitieminister verkar driva en mediekampanj för president Trump – den som stått i centrum för utredningen, dundrar Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott.

Nadler och flera andra med honom menar att justitieminister William Barr försöker inverka på allmänhetens uppfattning om Rysslandsutredningen – redan innan den offentliggjorts.

I stället för att låta fakta tala för sig själv har justitieministern vidtagit en åtgärd utan motstycke för att påverka uppfattningen av den utredning som tagit (särskilde åklagaren) Mueller två år, sade en ilsken Nadler efter att han fått reda på att Barr planerade en presskonferens.
Artikelbild

| Den så kallade Rysslandutredningen har väckt starka känslor i USA. Bilden visar presidentkritiska demonstranter utanför Vita huset.

"Bara PR"

Partikamraten Adam Schiff, som leder representanthusets underrättelseutskott, är av samma uppfattning: "Barr vill påverka hur allmänheten ser rapporten. Det här är inte rättvisa. Bara PR", twittrar Schiff.

Uppfattningen späs på av en artikel i tidningen The New York Times , i vilken det hävdas att justitiedepartementet och Vita huset haft ett antal samtal om slutsatserna i Rysslandsrapporten – något som enligt tidningens källor har hjälpt Trumps jurister att förbereda strategiska svar på presumtiva frågor.

Samtidigt meddelar presidentens tidigare advokat Michael Cohen, som dömts inom ramarna för Rysslandsutredningen, att han "snart ska berätta allt". Hans advokat säger att Cohen kan fylla i de stycken som Barr redigerat bort i rapporten, enligt webbtidningen The Hill.

Artikelbild

| USA:s justitieminister William Barr.

Presskonferensen är planerad till klockan 15.30 svensk tid och väntas beröra just Barrs redigeringar samt huruvida bland annat presidentämbetet står över vissa brottsåtal. Kort därefter, någon gång mellan klockan 17 och 18, ska Barrs maskade version av utredningen lämnas över till kongressen.

Hindra rättvisan?

Artikelbild

| USA:s president Donald Trump.

William Barr fick rapporten redan den 22 mars. Då hade den särskilde åklagaren Robert Mueller tillbringat närmare 22 månader med att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot flera tidigare nära medarbetare till Donald Trump.

Barr, som tillträdde i mitten av februari och som anses vara lojal med presidenten, var snabb med att sammanfatta rapporten i ett fyrsidigt brev till kongressen. I det skrev han att varken presidenten eller någon i hans kampanj konspirerat med Ryssland. Han noterade också att Mueller inte fastslår att presidenten begått brott men inte heller frikänner honom från anklagelser om att ha försökt hindra rättvisans gång, det vill säga motarbeta själva Rysslandsutredningen. Men, lade Barr till, han och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, anser att det inte finns bevis för sådana åtal.

Artikelbild

| Demokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott.

Framgång för Trump

Det fick Demokraterna att se rött och kräva att få se hela Rysslandsrapporten, inklusive bevisning. Barr har vägrat detta och i stället arbetat på en redigerad version – där känsliga uppgifter som bland annat rör pågående utredningar och underrättelsematerial maskas – som nu läggs fram.

Jerrold Nadlers utskott har dock redan röstat ja till att vidta tvingande rättsliga åtgärder för att få se hela rapporten, om man anser att för mycket är borttaget ur Barrs version.

Rysslandsrapporten har hittills beskrivits som en framgång för Trump, presidenten har upprepade gånger kallat den för ett "totalt frikännande" – men även attackerat dem som tillsatte utredningen och krävt att mekanismerna bakom den utreds. Timmarna före Barrs presskonferens kallade presidenten utredningen för den "största politiska bluffen", enligt nyhetsbyrån AFP.

En viktig aspekt är hur debaclet landar bland väljare, drygt 18 månader före nästa presidentval. Enligt en färsk mätning som opinionsinstitutet Norc och nyhetsbyrån AP gjort vill 53 procent av amerikanerna att kongressen ska fortsätta att utreda Trumps eventuella kopplingar till Ryssland. 35 procent av landsmännen tror att Trump gjort något olagligt med koppling till Ryssland och 34 procent anser att presidenten agerat oetiskt.