Senatsvalet går illa för president Macron

De konservativa Republikanerna ser ut att vinna dagens val till senaten i Frankrike.

Men för president Emmanuel Macrons parti ser det mörkt ut.

24 september 2017 12:54

Det ökade missnöjet med Macrons ledarskap verkar spegla resultaten i söndagens val till senaten, parlamentets överhus. Sedan en del av rösterna räknats verkar de konservativa Republikanerna behålla sin majoritet i kammaren, och enligt prognosen kommer de att få 146–156 av de totalt 348 platserna.

Söndagens val gällde hälften av platserna i senaten. Senatorerna väljs inte av allmänheten utan av omkring 75 000 valda ämbetsmän som borgmästare, lagstiftare, regionala och lokala borgarråd.

Mörkt för Macron

Macrons mittenparti La République en marche (LREM) kommer att behöva söka allierade i senaten bland de republikaner och socialister som står mer mot mitten. Socialisterna tycks bli näst störst medan det enligt prognosen ser synnerligen mörkt ut för LREM, som bildades först i fjol. Partiet verkar bli tredje största parti men med bara 22 platser i senaten.

Resultatet är ett slag mot Macrons legitimitet men bör inte kunna förhindra presidenten från att få igenom utlovade ekonomiska reformer, eftersom Republikanerna också stöttar dessa.

Högerpopulistiska Nationella fronten misslyckas med att ta ett enda mandat i senaten.

Ett slutligt resultat, där Frankrikes alla territorier ska ingå, väntas de närmaste dagarna.

"Vore historiskt"

Ännu är det också oklart om Frankrike får sin första romska senator, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Anina Ciuciu är en 27-årig juriststudent som kom till Frankrike från Rumänien med sin familj som sjuåring. De nekades asyl och levde som tiggare, men en lärare tog familjen under sina vingar och hjälpte Anina Ciuciu och hennes syster att få en utbildning.

Det vore historiskt för en ung fransk kvinna med romskt ursprung att bli vald, speciellt till senaten som främst består av män och där medelåldern är 64, säger Ciuciu till AFP.

Ciuciu kandiderar på en liten vänsterlista kallad Notre Avenir (Vår Framtid). Hennes chanser att bli senator är relativt små.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AP