Dags att vaccinera sig mot influensan

Nu drar vaccineringen mot årets influensa i gång i hela landet. Gravida, personer över 65 år och kroniskt hjärt- och lungsjuka uppmanas att söka sig till regionernas drop in-mottagningar för att få en spruta.

18 november 2019 20:43

I Västerbotten har flera fall av säsongsinfluensan redan rapporterats.

Det har registrerats 14 fall på ett par veckor. Det är än så länge svårt att veta om det endast rör sig om ett mindre utbrott eller om influensan är där för att stanna, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Vaccineringen har smygstartat på vissa håll, men det är först på tisdagen som det går det att vaccinera sig i hela landet, två veckor senare än normalt.

I år hade Världshälsoorganisationen (WHO) svårt att förutspå vilken form av influensa som skulle komma att spridas och vilket vaccin som därmed skulle användas, men Folkhälsomyndigheten ser ingen risk med att folk inte hinner vaccinera sig i tid.

Det är dags att vaccinera sig nu, innan influensan drar i gång på allvar. Troligtvis börjar den spridas i december, före jul, men det kan skilja sig mycket åt över landet. Vi vet inte än hur intensiv säsongen kommer att bli, säger AnnaSara Carnahan.

Förra året tog influensavaccinet slut i november, men det ska inte hända i år.

Alla regioner har bunkrat upp, så det ska finnas tillräckligt med vaccin, säger AnnaSara Carnahan.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Persson Öste/TT