C lanserar ny stor jobbreform

Centerpartiet vill göra det billigare att anställa lågutbildade unga och nyanlända genom kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter.

Reformen beräknas kosta tolv miljarder och kunna ge 45 000 jobb.

4 juli 2016 13:48
Detta handlar inte om något lappande och lagande. Det är en genomgripande reform, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerns nya giv för att få fler lågutbildade i arbete innebär att arbetsgivaravgifterna slopas på lönesummor upp till 16 000 kronor under de två första åren. Det minskar, enligt Lööf, arbetsgivarens kostnader med 25 procent.

Förslaget gäller för alla grupper, men bedöms kunna leda till 45 000 jobb för framförallt lågutbildade.

Det gäller att få företag att vilja och våga anställa människor som inte har någon meritförteckning, säger hon.

Dyrt

Reformen kommer att ersätta Centerns tidigare profilförslag om sänkt arbetsgivaravgift för alla unga under 25 år som kostar omkring 13 miljarder kronor. Det förslaget har fått kritik för att vara för dyrt, eftersom arbetsgivaravgiften även slopas för de unga som redan har jobb. Annie Lööf beskriver det nya förslaget som mer fokuserat.

Detta är självklart bra för många nyanlända flyktingar, säger finanspolitiska rådets förre ordförande John Hassler.

Han påpekar dock att det är svårt att säga exakt hur många jobb det kan ge. Hassler anser också att förslaget blir onödigt dyrt, eftersom det omfattar alla grupper på arbetsmarknaden.

För ungdomar med fullgjord gymnasieutbildning är det inte så svårt att få jobb i dag, säger han.

Fler enkla tjänster

Företagarnas VD Günther Mårder tror att Centerns förslag "till viss del" kan hjälpa lågutbildade nyanlända att få jobb.

Med den stora utmaningen är att de måste kunna leverera något som efterfrågas och då handlar det om väldigt enkla tjänster, säger han.

Mårder tycker att rot- och rutavdragen är bra, men efterlyser mer omfattande reformer så att fler tjänster som hushållen efterfrågar blir billigare.

Centern har förslag om att höja taket för rut-avdraget och för att fler tjänster ska omfattas. Partiledaren står också fast vid att det behövs lägre ingångslöner.

Ingångsjobb

Partiet har ett förslag om en ny anställningsform, ingångsanställningar. Lööf vill att arbetsmarknadens parter ska komma överens om sådana anställningar. Om det inte blir av är C beredd att lagstifta fram sådana anställningar, men Lööf vill i dag inte hota med det.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, tror inte att arbetsmarknadens parter förmår att förhandla fram avtal som öppnar för enklare jobb med lägre lönenivåer än de existerande avtalen.

Det är svårt att på kort sikt se vad som skulle kunna minska motståndet inom LO, säger Calmfors på Centerns ekonomiska seminarium.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!