En av de svenska resenärerna vårdas på sjukhus för sina skador, bekräftar utrikesdepartementet (UD).

Men vi kan inte säga något mer om tillståndet. Ambassaden i Berlin, konsulatet i Rostock och UD arbetar aktivt med händelsen. Vi står även i kontakt med tyska myndigheter och bussbolaget. UD har även haft kontakt med anhöriga, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD, till TT.

Svårt skadade

Artikelbild

| Vid halv sju i morse körde bussen av okänd anledning av vägen.

Polisen i Güstrow uppger i ett pressmeddelande att sammanlagt 63 personer med 22 nationaliteter samt två förare befann sig ombord på bussen. Sju av dem var svenskar.

16 personer uppges ha svåra eller medelsvåra skador och de allvarligast skadade fick föras till sjukhus med helikopter – däremot finns inga uppgifter om hur allvarliga skadorna är. Enligt tyska medier satt en person fastklämd och behövde klippas loss. De övriga 47 har undersökts på platsen och sedan tagits med buss till läkare för ytterligare undersökning.

En av de sju svenskarna var Olof Mogren som låg och sov när bussen välte.

Det var en kvinna med klämt ben under bussen, säger han i en intervju med TV4.
Artikelbild

| Ett 60-tal personer fanns ombord på bussen som var på väg från Stockholm till Berlin via Köpenhamn.

Hon var inne i bussen och benet stack ut genom fönstret.

Olyckan inträffade vid halv sju på morgonen på motorvägen A19 mellan Linstow och Malchow, omkring 15 mil norr om Berlin. Enligt polisen körde bussen av hittills oförklarlig anledning plötsligt högerut till vägkanten för att slutligen hamna i diket där den välte

Oklart händelseförlopp

Det är oklart hur olyckan gått till, berättar Jelena Jovanovic, pressansvarig vid företaget Flixbus, som numer äger det svenska bussbolaget Swebus, och som körde den aktuella bussen.

VI har fortfarande knapphändig fakta kring vad som hände och vad som orsakade olyckan, säger hon till TT.

Inga andra fordon var inblandade. Busschauffören fick göra ett utandningstest på olycksplatsen och det visade på 0,0 promille. Han har hörts av polis för att bringa klarhet i olycksförloppet.

Motorvägen spärrades av under flera timmar, men vid lunchtid på fredagen var bussen bärgad och trafiken kunde släppas på igen.

En kristelefon för anhöriga har upprättats i distriktet Mecklenburgischer Seenplatte, där olyckan inträffade.