Den amerikanske mångmiljardären – "oraklet från Omaha" – hade 2006 fått nog av överbetalda finansrådgivare vars kunder tappat stora värden på grund av höga avgifter i till exempel hedgefonder.

Han förklarade att en simpel indexfond med passiv förvaltning och låga kostnader på tio år ger högre avkastning än dyrt förvaltade fonder och utmanade Wall Street på ett miljondollarvad.

Handsken plockades upp av Ted Seides, delägare i kapitalförvaltningsbolaget Protégé i New York. Han satte fem hedgefonder mot Buffets val, indexfonden Vanguard som investerar i S&P 500 (de 500 största bolagen i USA).

Till utsatta flickor

Den 1 januari 2008 började vadet att gälla. Redan tidigare i år erkände sig Leides besegrad. Han skyllde lite på "otur", men medgav att de höga avgifterna blev avgörande.

Nu – när de tio åren har gått – är det ett faktum att Buffets breda indexfond manglade spetsfonderna till grus. Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade indexfonden stigit med 85 procent och hedgefonderna med 22 procent.

Vadet var konstruerat så att Buffett och Seides köpte statsobligationer som vid slutet av 2017 skulle vara värda en miljon dollar. Men värdet har växt till över 1.8 miljoner dollar, en avkastning som överträffar såväl indexfonden som hedgefonderna, noterar ekonomibloggaren Jan Bolmeson.

Enligt vadet ska vinnaren skänka pengarna till valfri välgörenhetsorganisation. Buffett har valt stiftelsen Girls Inc of Ohama som hjälper utsatta flickor.

Svårt slå index

Det här miljonvadet är ett exempel på hur svårt det är att faktiskt slå index. Jag skulle säga att nio av tio sparare kan följa Warren Buffett och spara regelbundet i billiga indexfonder, säger Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening, ett branschorgan som tillvaratar fondspararnas och fondbolagens intressen.

Dyra hedgefonder är inget för den oengagerade, påpekar hon.

Tanken är att de ska kunna ge avkastning både vid börsuppgång och nedgång. Det är ju fantastiskt bra, om det lyckas. Men det kräver att du som sparare är insatt och intresserad, utvärderar sparandet med jämna mellanrum och ser till att få betalt för den högre avgiften.