Brister bromsar regionernas virustester

26 mars 2020 06:16

Önskan att få testa sig för covid-19 är stor i landet, men flera regioner har brist på utrustning för att genomföra alla tester, och osäkerheten om leveranser är stor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Vi kan inte testa alla vi skulle vilja testa. Vi skulle vilja testa fler medarbetare så att de skulle kunna komma tillbaka snabbare efter sjukdomar, säger Marga Brisman, biträdande regional chefsläkare i Västra Götaland, till radion.

En bristvara som pekas ut är de vätskor, så kallad reagens, som proverna analyseras med. Tillgången kan enligt Ekot bli ett problem. En orsak är att Sverige är en mindre aktör på den internationella marknaden. Det kan därmed bli svårt för leverantörerna att få fram tillräckligt med reagens.

Jag vågar inte säga att man kommer att lyckas för det är en extrem situation som man ser i dag. När det gäller just de reagenser som är relevanta för covid-19-specifika tester har ju efterfrågan ökat enormt både i Sverige och på världsmarknaden, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för de svenska medicinteknikföretagens branschorganisation Swedish Medtech, till radion.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT