Brexit-oro hos Irlands centralbank

En brexit utan avtal kommer att innebära enorma utmaningar för den irländska ekonomin och kapa tillväxten, uppger den irländska centralbanken i en prognos.

11 oktober 2019 03:17

Årets beräknade tillväxt på 5 procent väntas inte hinna påverkas av brexit i någon större utsträckning.

Irland är det mest sårbara EU-landet vid ett brittiskt utträde och nästa år beräknas en brexit utan avtal slå mot konsumtion, investeringar, export och import, vilket får tillväxten att rasa till ynka 0,8 procent, och 1,9 procent 2021.

Arbetslösheten väntas i så fall stiga till 6,9 procent de kommande två åren, jämfört med regeringens prognos på 5,9 procent.

Om Storbritannien däremot lyckas undvika ett avtalslöst utträde, så växer ekonomin med 4,3 procent nästa år, och 3,9 procent 2021, enligt prognosen.

Centralbanken uppger att det är första gången som man drar upp två så detaljerade prognoser för hur ekonomin väntas påverkas av en brexit utan avtal, jämfört med om Storbritannien lyckas lämna EU under ordnade former.

Centralbanken uppger att den är bekväm med regeringens plan på ett budgetunderskott vid en oordnad brexit. Ekonomichefen Mark Cassidy säger att det är vettigt att på det sättet absorbera chocken och samtidigt stödja de företag som drabbas hårt.

Samtidigt betonar centralbanken att alla prognoser är osäkra, eftersom det inte tidigare förekommit något som liknar brexit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters