Brasilien: Avblåst risk för nytt dammras

Räddningsarbetare har återupptagit sökandet efter överlevande efter det förödande dammraset i Brasilien. Samtidigt har evakueringen som inleddes inför hotet att ytterligare en damm skulle brista i området avblåsts.

27 januari 2019 20:19

Fortfarande är det 37 människor som har bekräftats döda efter katastrofen vid orten Brumadinho i fredags. Och fortfarande saknas mellan 250 och 300 personer sedan dess. Hoppet att hitta dem levande bedöms som minimal.

Dammen som kollapsade i gruvområdet i fredags satte i gång en flodvåg av gruvavfall, drog med sig en bro och raserade byggnader. Olyckan inträffade på dagen och bland annat träffades gruvbolaget Vales vid tillfället välbesökta lunchmatsal av de framvällande ler- och rasmassorna.

Högt belägna platser

Under söndagen larmade Vale om att ytterligare en damm riskerade att brista i samma område som fredagens dammras ägde rum. Räddningarbetet avbröts, evakuering av boende i området inleddes och människor uppmanades att ta sig till högt belägna platser. Senare under dagen avblåstes risken för ett nytt dammras och räddningsarbetet återupptogs.

Enligt myndigheterna har 366 människor räddats och av dessa får 23 för närvarande sjukhusvård, rapporterar BBC.

Helikoptrar spelar en viktig roll i räddningsarbetet eftersom det är svårt att ta sig fram på marken i lermassorna. Militären har skickat 1 000 soldater till katastrofområdet, men frivilliga har uppmanats att hålla sig borta.

Försvunna vänner

Det brukade vara hus här, och människor. Jag är helt förkrossad, säger Rosilene Aganetti, som bor i området.

Flera av hennes vänner, som var i företaget Vales personalmatsal när dammen brast, är försvunna.

En annan kvinna försöker få tag på sin man som arbetade på Vale, och anklagar gruvbolaget för att ha förstört orten.

Och ingen gör något. Vilken stad kommer det att bli härnäst?

All verksamhet stoppas

Orsaken till katastrofen är ännu inte klarlagd. Den 42 år gamla och 86 meter höga dammen som kollapsade var på väg att avvecklas, men hade nyligen klarat sedvanliga säkerhetstester.

Den brasilianska staten har beordrat Vale att stoppa all verksamhet vid det aktuella gruvkomplexet. Redan har företaget dömts att betala böter i mångmiljardklassen.

Vales vd Fabio Schvartsman ber i en tv-intervju om ursäkt för det inträffade utan att direkt ta ansvar för katastrofen.

Ursäkter till samhället, ursäkter till er och ursäkter till hela världen för det som har hänt. Jag vet inte vem som är ansvarig, men ni kan vara säkra på att vi kommer att göra vår del, sade han i intervjun.

Fakta: Brasiliens värsta miljökatastrof

Gruvföretaget Vale har varit i blåsväder tidigare. I november 2015 dog 19 personer när en damm med giftigt, rött lervatten vid en gruva brast och begravde en by i samma delstat som nu drabbats. Totalt släpptes omkring 60 miljoner kubikmeter lera och gruvavfall ut i vattensystemet och hundratals städer drabbades när dammen brast.

Händelsen beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin.

Gruvbolaget Samarco och dess ägare BHP Billiton och Vale har stämts av delstaten Minas Gerais, 24 kommuner, runt 11 000 företag och cirka 240 000 drabbade privatpersoner.

Källa: Reuters, The Guardian, TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters