Småpartierna vill ha bättre insyn

Ett år har gått sedan valet. De små partierna vill ha bättre insyn i den politiska processen och menar att det brister i demokratin i Boxholms kommun.

Sex politiska partier finns i Boxholms fullmäktige. Men bara de tre största har insyn i det politiska arbetet fram till att ärendena kommer upp där.

Sex politiska partier finns i Boxholms fullmäktige. Men bara de tre största har insyn i det politiska arbetet fram till att ärendena kommer upp där.

Foto: Sune Johansson

Boxholms kommun2019-09-23 08:00

Tre av fullmäktiges partier – V, KD och SD – har ingen representation i nämnder och utskott. Två av dem har motionerat i ärendet och menar att demokratin riskerar att urholkas i Boxholms kommun.

Vid årsskiftet röstade S och M igenom en ny politisk organisation, mot oppositionens vilja.Tillsammans med Centern fick dessa efter valet igenom att en beredning skulle tillsättas för att dryfta demokratifrågor. Gruppen skulle diskutera bland annat möjligheten för de små partiernas företrädare att hålla sig uppdaterade när det gäller det politiska arbetet i nämnderna.

Redan i januari skrev Irene Garperian (V) en motion om insynsplatser i KS. Nu har även Stefan Hallin (SD) skickat en motion med liknande förslag. Garperian har även skrivit fler motioner om demokrati. Det handlar om kommunens hemsida, där hon menar att kommunen inte lägger ut handlingar före beslut "så att medborgare, press och parlamentariker kan ta del av dem på enklast möjliga sättet". Motionerna har avslagits med motiveringen att frågorna hör hemma i den särskilda demokratiberedningen.

Irene Garperian menar att de styrande i kommunen förhalar frågorna.

– De säger att de vill ha samarbete, men gör inget åt det, säger hon och menar att hon som politiker har svårt att hålla sig underrättad om kommunala frågor – i alla fall innan handlingar skickas inför nästa fullmäktigemöte.

– I gruppen fastnade vi på frågan om vad demokrati är. Redan där hade vi olika åsikter, säger hon och menar att Boxholm inte är särskilt demokratiskt.

Stefan Andersson (M) är oppositionens företrädare i Boxholm, trots att M hittills gjort upp med det styrande partiet Socialdemokraterna. Även det valet tycker Irene Garperian gick odemokratiskt till.

– Vi fick inte bestämma vem som skulle företräda oss.

Stefan Andersson säger sig vara positiv till "en försiktig insyn, utan yttranderätt" i kommunstyrelsen för de små partierna.

– Men det finns konfidentiella frågor som behandlas där, det kan skapa oro om fler får del av vad som sägs. Saker som man inte vill ska komma ut, säger han och menar att bollen ligger hos Britt-Marie Johansson (S) som är sammankallande.

Sverigedemokraten Stefan Hallin tycker att han mött ett visst gehör för behovet att få insyn i den politiska processen. Men konkret har inget hänt i frågan. Därför har han nu skrivit sin motion om "att samtliga i fullmäktige representerade partier ska beredas insynsplats i kommunala nämnder, kommunstyrelsen samt budgetberedningen". Han förstår inte varför det skulle vara ett problem om han sitter med.

– Det kan väl inte störa om vi sitter tysta och antecknar, och får höra vad de inbjudna tjänstemännen föreslår, säger Stefan Hallin, för det är varken yttrande- eller beslutanderätt han kräver, endast åhörarplats.

– Det verkar som att kommunstyrelsen vill vara en sluten grupp, säger han.

Britt-Marie Johansson (S) vill inte föregripa det förslag till fullmäktige som gruppen ska lägga fram, senare i höst, enligt henne.

– Jag kan inte svara på det nu. Vi har inte hunnit så långt. Vi har diskuterat frågan, men det finns inget färdigt förslag, säger Britt-Marie Johansson.

Demokratigruppen har haft två eller tre sammankomster under året. Något konkret resultat har ännu inte nåtts, enligt de gruppledare som Corren nått.

Det är brist på demokrati i Boxholms kommun, menar småpartierna i politiken.
Det är brist på demokrati i Boxholms kommun, menar småpartierna i politiken.
Offentliga handlingar

När det gäller offentliga handlingar så kommer Boxholms kommun att införa ett nytt system för ärende- och diariehantering där det ska ingå en funktion så att varje nämnd direkt kan publicera handlingar och kallelser till sammanträden.

Idag bedömer kommunkansliet att man inte har resurser till det.

I Tryckfrihetsförordningens offentlighetsregler är handlingar offentliga som är upprättade på kommunen eller inkomna till kommunen. Det kan dock finnas uppgifter i handlingarna som lyder under sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!