Kritiker planerar resa till Arlas huvudkontor

Kampen för att rädda kvar osttillverkningen i Boxholm fortsätter. Namninsamling pågår och i mars planeras en resa för att uppvakta Arlas ledning i Danmark.

15 januari 2019 09:30

Ett tiotal personer har redan anmält intresse för att följa med på bussresan för att träffa Arlas vd Peder Tuborgh på huvudkontoret i Århus.

– Vi har inte börjat marknadsföra resan än. Men tanken är att vi inte ska ha gula västar men däremot gula mössor, säger Peter Trygg och refererar till demonstrationer i Frankrike.

Läs mer:Boxholmsost kommer inte att tillverkas i Boxholm längre

Det är han som startade de organiserade protesterna mot Arlas beslut att i höst flytta produktionen av Boxholmsost till Östersund och lägga ner mejeriet i Boxholm.

Peter Trygg är övertygad om att Arlas avsikt är att lägga ner varumärket till fördel för andra märken, till exempel Dackeost som lanseras som en nyhet av Arla.

– Vi var förra veckan och träffade Arlas representanter, berättar Peter Trygg.

Det var en inbjudan från Arla att göra ett studiebesök på mejeriet i Linköping som är en av de anläggningar som Arla satsar på. Studiebesöket var ett resultat av de samtal som de protesterande hade med Arlas presschef Erik Bratthall vid ostmarschen i höstas.

Den här veckan har föreningen Boxholmsostens vänner ett möte där man ska försöka fördela uppgifterna mellan sig.

– Vi har fått flera nya som vill arbeta aktivt med frågorna, säger Peter Trygg.

Läs mer:Nu blir det protestmarsch för osten

Även Boxholms kommun hade för en månad sedan ett möte med Arla där man fick möjlighet att redovisa sin hållning till beslutet om nedläggning.

– Det var ett bra möte tycker jag. Vi fick lämna våra synpunkter och ställa våra frågor. Några direkta svar fick vi dock inte, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) som räknar med att det kommer att bli fler möten.

Hennes förhoppning är fortfarande att Arla omprövar beslutet och fortsätter tillverkningen i Boxholm, åtminstone några år till.

Peter Trygg tycker att kommunen gör allt den kan och har agerat proffsigt.

– De har ju även genom en privatperson anmält Arla till Patent- och registreringsverket för att varumärket flyttas bort, säger han.

Läs mer:Protesterna sprids över hela landet

I Facebookgruppen Boxholmsostens vänner, som nu har nästan 13 000 medlemmar, har det den senaste tiden kritiserats att det blivit tyst om ostflytten. Men det håller inte Peter Trygg med om.

– Vi är kanske inte lika ettriga som i oktober. Men namninsamlingen pågår. Vi har lämnat över listor till Arla, och nu fortsätter insamlingen av namn på nätet, säger han.

Läs mer:Hundratals lockades till ostfest

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa