Kommunen sätter stopp för skattehöjning

Trots besked om att Boxholms kommun kommer att överskrida budget med flera miljoner blir det ingen skattehöjning år 2020.

I Folkets hus i Boxholm hölls kommunfullmäktigemötet på måndagskvällen.

I Folkets hus i Boxholm hölls kommunfullmäktigemötet på måndagskvällen.

Foto: Erika Landt

Boxholms kommun2019-11-13 10:00

Tidigare i år beräknade Boxholms kommun i delårsrapporten att de skulle överskrida budget med närmare 13 miljoner kronor. På grund av den ekonomiska krisen, samt att regionen höjt skatten, har kommunen diskuterat möjligheten till en skattehöjning. På måndagens kommunfullmäktigemöte stod det klart: det blir ingen skattehöjning 2020. 

Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger att de inte tänker höja skatten förrän de har en ordentlig budgetplan, som är planerad att presenteras i december.  

– Vi har tittat på de förslag som vi ska kunna göra för att dra ner kostnaderna. Några har vi redan tagit till oss, säger Bitt-Marie Johansson. 

Trots kommunfullmäktiges godkännande av att inte höja skatten säger Britt-Marie Johansson att det fortfarande finns en stor möjlighet att den kommer att höjas i framtiden. 

– Jag tror att vi får överväga att höja skatten framöver. Vi behöver mer hjälp från regering och riksdag. Vi ligger på alla så mycket vi kan. 

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Stefan Andersson (M), säger däremot att han inte tror att det kommer att krävas en höjning i framtiden. Han menar att kommunen behöver se över vad det är som kostar, vilket, enligt Andersson, bland annat är barnomsorgen. 

– Jag kommer motarbeta en skattehöjning så mycket det går. Jag tycker människor ska få behålla sina inkomster. Vi får anpassa mun efter matsäcken. Vi klarar det här, även om vi gör en rationalisering, säger Stefan Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!