Helena kan få fint pris på jaktgala

Natten till lördagen var de uppe till halv tre, Helena och Thomas och hundarna. Ett skadeskjutet vildsvin måste spåras upp och skjutas. Vildsvinet vände och sprang över taxen Asta.

Helena Fredriksson och Asta, taxen som var med på eftersök i natt.

Helena Fredriksson och Asta, taxen som var med på eftersök i natt.

Foto: Susanne Hasselqvist

Boxholms kommun2019-10-17 20:30

– Hon blev nog mest överraskad där i mörkret, säger Helena Fredriksson, inte skadad. Vi släppte den andra hunden som ställer grisen genom att springa runt den. Och till sist lyckades vi.

Natten till lördagen var det Helenas man som sköt vildsvinet, men det kunde ha varit Helena. Numera har hon nämligen jägarexamen själv. 

I sommar har hon skjutit totalt tolv vildsvin. Till Jaktgalan 2019 är hon nominerad i kategorin ”Årets nya jägare”.

– Jag har alltid varit intresserad av jakt, djur och natur, säger Helena som egentligen är lärare och undervisar i matte, no och engelska i Västra Harg.

– Men jag har aldrig velat skjuta djur. Framför allt var jag rädd för att jag inte skulle kunna.

Helena är uppväxt med djur, har tre hundar och en häst och följer med sin man på jakt och på eftersök efter skadade djur. Nu bestämde hon sig för att bli viltspårdomare. Deras uppgift är att döma tävlingar där hundar visar sin förmåga att spåra trafikskadade och skadeskjutna djur. 

– Det kräver mycket träning så att man säkert vet att hunden klarar sin uppgift. Eftersök sker ofta i svåra förhållanden. Det är mörkt, fullt med vildsvin runt omkring och täta granplanteringar och kärr att ta sig fram genom.

För att bli viltspårdomare krävs jägarexamen. Det var när hon tog den som hon upptäckte att hon kunde skjuta.

– Då tänkte jag att vildsvin kan jag skjuta eftersom det behövs. De är för många.

Att skjuta vildsvin är en utmaning. De är nattaktiva djur och mycket skygga.

– Jag har ett mörkersikte så jag ser dem ordentligt. Det blev fritt att använda i år och det är jättebra. Skyttet blir mycket säkrare när man ser ordentligt, självklart.

Säkerheten är mycket viktig för Helena.

– Det ska den vara vid all jakt, det finns inget utrymme för osäkerhet.

I sommar har Helena tillbringat säkert minst 40 nätter i ett jakttorn, stilla och mycket tyst. Hon såg vildsvin varenda natt, berättar hon, men det går inte alltid att skjuta.

– Nej, antingen blev djuren skrämda av något, eller så var det svårt att skjuta.

Fem personer tävlar om titeln "Årets nya jägare" på Jaktgalan som hålls 23 november. Andra kategorier som ska belönas är bland annat Årets jägare, Årets eldsjäl och Årets jakthund. Galan är ett samarbete mellan tidningen Allt om jakt & vapen och Svenska jägareförbundet.

Juryns motivering

Hon tog jägarexamen våren 2019 efter att ha åkt på varenda hagelstig i Gyttorp cup inom rimligt avstånd. Samma vecka som hon tog examen sköt hon sitt första vildsvin på åtel vilket fick intresset att ta fart. Sedan dess har hon under sommaren skjutit 9 vildsvin till på skyddsjakt i spannmål och nu är det fullt fokus på vilka kulstigar hon ska gå, parallellt med jakten. Hon har tagit steget från en icke-jägare till en jaktidiot på bara en säsong

Karta: Boxholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!