Fler nekas bidrag ur stipendiefonden

Carl Tryggers stipendiefond delar varje år ut flera miljoner till Boxholmselever. Men har man för mycket frånvaro så fryser pengarna inne.

Pengarna efter industrimannen Carl Trygger räcker till terminsbidrag till Boxholms elever – om de närvarar på lektionerna.

Pengarna efter industrimannen Carl Trygger räcker till terminsbidrag till Boxholms elever – om de närvarar på lektionerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Boxholms kommun2019-10-04 19:30

– Det har brukat vara kring tio varje termin som mister sitt bidrag. Men vårterminen i år var det ovanligt många, 54 stycken, berättar Per-Åke Agnevik som är fondens sekreterare.

I stort sett alla Boxholms gymnasie- och högskolestuderande, samt många vuxna som läser på Komvux söker pengar ur den generösa arvsfonden efter industrimannen Carl Trygger. Inte så konstigt eftersom det handlar om 7 000 kronor per termin och elev, sammanlagt omkring fem miljoner kronor per år av fondens avkastning på 7–8 miljoner.

För flera år sedan började stiftelsens styrelse efterfråga närvarorapport från skolorna och förra året var första gången man fick in besked från alla aktuella lärosäten. Tio procent är max frånvaro för att få utbetalningen godkänd.

Även giltig frånvaro kan stoppa bidraget. Har man mycket sjukfrånvaro kan fondens styrelse begära in motivation, intyg och andra bevis för att frånvaron verkligen är giltig.

– Vi har inte fått mycket kritik för detta. Många föräldrar uttrycker snarare tacksamhet och tycker att det är jättebra att vi är stränga, menar Per-Åke Agnevik.

Någon förklaring till ökningen av nekade bidrag har han inte, men en del av personerna kommer från Komvux och SFI.

Ett annat skäl till att inte få stipendiet godkänt är för hög inkomst.

2–3 miljoner kronor per år delar fonden ut till föreningslivets ungdomsverksamhet. Även kommunala projekt kan komma ifråga. Senast har en ansökan inkommit om 14 000 kr till lekredskap på Mjölnarkullens förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!