Fiber kan kosta kommunen flera miljoner

Boxholms kommun kan gå miste om ett bidrag på flera miljoner på grund av att fiberutbyggnaden i Malexander inte uppfyller EU:s krav.

Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger att kommunen kommer behöva ta lån om de inte får bidraget.

Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger att kommunen kommer behöva ta lån om de inte får bidraget.

Foto: Mia Karlsvärd

Boxholms kommun2019-11-13 11:00

År 2015 beslutade Boxholms kommun att satsa på att bygga ut fiber till kommunens invånare. Då var planen att 90 procent av invånarna skulle ha tillgång till bredbandet år 2020. En av orterna som precis påbörjat fiberutbyggnaden är Malexander. Den utbyggnaden ingår i ett EU-projekt, vilket innebär att Boxholms kommun har kunnat ansöka om ett bidrag på 16 miljoner kronor.

För att få bidraget måste minst 172 hushåll i Malexander ansluta sig till bredbandet. I oktober i år var det 125 hushåll som anslutit sig. I kommunens egna granskning står det att hälften av de boenden som anmält sig som intresserade, inte har varit det när det gällt att teckna sig för en bindande beställning.  

Andra krav för att få EU-bidraget är att projektet ska vara färdigt under år 2020, samt att redovisningen till Jordbruksverket ska uppfylla de krav som EU ställer. I ärendet på kommunfullmäktige skriver kommunen själva att det finns en risk för att kraven inte kommer att uppfyllas. 

Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger att kommunen själva får ta tag i kostnaderna, om det är så att de inte uppfyller kraven.

– I värsta fall blir det det dyra beloppet. Men vi har ändå tagit beslutet, då finansierar vi utbyggnaden med lån, säger Johansson.

Under kommunfullmäktigemötet på måndagen godkände ledamöterna att projektet skulle fortsätta, trots risken att kommunen själva får finansiera det. Anledningen är, enligt Britt-Marie Johansson, att kommunen vill satsa på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!