Deras önskan: Företag in i "osten"

Det är ett år sedan som beskedet kom om flytt av Boxholmsost till Östersund. Men än har de lokala motståndarna inte gett upp. En ny ostmarsch sker 24 oktober.

Tillverkningen flyttas från Boxholm. Men kan mejeriet fortsätta vara ett hus där lokal mat produceras? Vissa hoppas på det.

Tillverkningen flyttas från Boxholm. Men kan mejeriet fortsätta vara ett hus där lokal mat produceras? Vissa hoppas på det.

Foto: Susanne Hasselqvist

Boxholms kommun2019-10-15 14:30

Men däremot kan man se en tendens till en mer försonande attityd i Facebook-gruppen Ostens vänner.

Initiativtagaren till gruppen, Peter Trygg, menar att det är dags att sluta klaga på Arla och älta frågan.

– Jag vill hellre vara en slags katalysator för att hitta lösningar. Jag har nyligen träffat en person som säger sig vara villig att satsa kapital på osttillverkning i Boxholm. Den personen ska nu försöka uppvakta Arla, säger Peter Trygg.

Vem personen är vill han inte säga, med hänvisning till att det är affärsmässigt känsligt.

Han tycker att debatten sansat sig sedan förra vintern, men ser ett värde i att Facebook-gruppen varit öppen och haft högt i tak.

–  Det har gått illa ibland men nu tycker jag vi kan lägga energin på att vara konstruktiva, säger han och ser ett ökande intresse under årets som gått för konsumentmakt och medvetenhet om varifrån vår mat kommer.

Torbjörn Johansson är ny "ostgeneral" och han tycker att mycket av de hårda ord som förekommit på gruppen handlar om reaktioner på konstiga utspel från Arla, och på försök att politisera frågan om ett lokalt mejeri.

– Vi ger oss inte. Det vore synd om det bara verkar som att vi är emot Arla. Vi vill hitta lösningar, och ser framåt så att Boxholmsosten kan stanna, säger Torbjörn Johansson som bor i Linköping men är född och uppvuxen i Boxholm.

På torsdag nästa vecka, 24 oktober klockan 18, kommer ett nytt fackeltåg att gå från Ica, den här gången med mål vid Brukshotellet, där tal kommer att hållas.

Johan Birath (S), som i somras trappade ner sitt engagemang i protestgruppen, har inte heller slutat hoppas. Hans vision är att Arla säljer mejeriet och att det kan bli ett slags matens hus med en rad olika verksamheter.

– Tankar finns och intressenter som vill satsa finns. 

Är det därför som kommunen skjutit upp svaret om ta över cisternen?

– Ja, vi ser det som en helhet, att om Arla släpper mejeriet så kanske de kan bli av med cisternproblematiken på köpet.

Vem skulle driva ett matens hus?

–  Det ska inte kommunen göra. Våra ambitioner är att flera producenter blir hyresgäster. Fortsätter det med ost så blir det i mindre skala än nu och då finns det plats för fler, bryggeri, och kanske  wiskeydestilleri. Produktion av syrade grönsaker har vi redan med Tistelvind. De kanske är intresserade av att flytta in. Det har vi inte kollat upp än. Det är många steg kvar i den här processen.

Johan Birath ser en helhetslösning där Arla lämnar ifrån sig mejeriet till kommunen och samtidigt blir av med cisternproblemet.
Johan Birath ser en helhetslösning där Arla lämnar ifrån sig mejeriet till kommunen och samtidigt blir av med cisternproblemet.
Karta: ICA Nära Boxholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!