Bolsonaros son träffar Trump

Eduardo Bolsonaro, son till Brasiliens president Jair Bolsonaro, reser till Washington för att tacka USA:s president Donald Trump för hans stöd under bränderna i Amazonas regnskog.

30 augusti 2019 08:01

Eduardo Bolsonaro reser tillsammans med utrikesminister Ernesto Araújo och de ska träffa Donald Trump i Vita huset, meddelar president Jair Bolsonaro, på Twitter.

"Brasilien och USA har aldrig varit så överensstämmande med varandra. Samordning med den amerikanska presidenten var väsentlig för att försvara Brasiliens självständighet under G7-mötet, twittrar presidenten, som ofta kallas "tropikernas Trump".

Bolsonaro har uppgett att han överväger att utse sonen till Brasiliens nya ambassadör i USA, men landets åklagarämbete har vänt sig till rättsväsendet för att försöka stoppa det, då han saknar diplomatisk erfarenhet.

Trump har välkomnat idén om att utnämna Eduardo Bolsonaro till ambassadör, men utnämningen måste godkännas av senaten.

Brasiliens 60 dagar långa eldningsförbud inleddes på torsdagen. Beskedet om förbudet kom från president Jair Bolsonaro efter det kraftiga internationella trycket kring de värsta bränderna i Amazonas regnskog på flera år. Bränderna har lett till diplomatiska fnurror på tråden mellan Brasilien och många länder i Europa.

Miljöaktivister tror dock inte att förbudet kommer att följas.

De som bränner utan tillstånd kommer inte att lyda, säger Rodrigo Junqueira vid organisationen ISA.

President Bolsonaro hävdar i en sändning på Facebook att årets bränder är färre än medeltalet de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP