Bolsonaro lovar höjd pensionsålder

Höjd pensionsålder, privatiseringar och avveckling av den socialdemokratiska modellen. Brasiliens blivande president Jair Bolsonaro lovar att ta itu med reformer som kan bli svåra att få igenom.

Samtidigt fortsätter högernationalisten att attackera medier.

30 oktober 2018 01:01

Brasilianarnas ilska över korruption, brottslighet och en haltande ekonomi förde Bolsonaro till en övertygande seger i söndagens presidentval. Nu väntar väljarna på besked om hur han ska förändra landets öde, som han lovade i sitt segertal.

Bolsonaro tillträder vid årsskiftet – men redan nu vill han hjälpa den avgående högerpresidenten Michel Temer att få igenom de pensionsreformer som visat sig svåra att baxa genom kongressen.

Nästa vecka kommer vi att tillbringa i (huvudstaden) Brasília för att, tillsammans med den nuvarande regeringen, försöka gå igenom en del av det som föreslagits på pensionsområdet, säger Bolsonaro i en intervju.

I stället för att direkt höja minimipensionsåldern till 65 år kan stegvisa höjningar, år för år, lättare gå igenom, resonerar Bolsonaro. Åtstramningar i pensionssystemet beskrivs av vissa som nödvändiga för att minska budgetunderskottet. Bolsonaro har tidigare föreslagit ett privat system där brasilianarna själva sparar till sin pension.

Försöker lugna

Hans ekonomiska rådgivare Paulo Guedes lovar även privatiseringar av statliga företag och andra marknadsliberala reformer.

Vi kommer att förändra den socialdemokratiska ekonomiska modellen, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bolsonaro säger också att han vill stödja etanolindustrin med sikte på att återigen göra Brasilien till en ledande producent av bränslet.

Många brasilianare har skrämts av den blivande presidentens fäbless för Brasiliens tid som militärdiktatur och hans upprepade rasistiska, kvinnofientliga och homofobiska uttalanden. I en intervju med tv-kanalen Record försöker han lugna landets minoriteter:

Vi är alla lika. Jag är inte annorlunda än du. Jag bryr mig inte om vilken hudfärg du har, din sexuella läggning, varifrån du kommer eller ditt kön.

Vill värva domare

Han dämpar dock inte sin fientliga retorik gentemot medier. Bolsonaro hotar med att regeringen kommer att sluta annonsera i medier han beskriver som lögnaktiga. Särskilt missnöjd är han med tidningen Folha de S.Paulo, som avslöjat att storföretag finansierat ett system för att sprida desinformation om Bolsonaros motståndare, Arbetarpartiet och dess kandidat Fernando Haddad.

Bolsonaro, som suttit i Brasiliens kongress i 25 år, har framställt sig som en anti-etablissemangskandidat och lovat att rensa upp i korruptionsträsket. Efter valsegern säger han att han vill se Sérgio Moro, domaren som dömt ett stort antal högnivåpolitiker för inblandning i korruptionsskandaler, som justitieminister. Bolsonaro vill också nominera honom till domare i Högsta domstolen när det blir en plats ledig där.

Enligt O'Globo sägs Moro inte utesluta att sätta sig i den nye presidentens regering. Som argument för att tacka ja nämner Moro, enligt källor till tidningen, att hans närvaro skulle mildra oron för att demokratin och rättstaten är hotad under Bolsonaro.

Fakta: Frispråkig politiker

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro. Har en bakgrund som militär.

63-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under valkampanjen och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985 samt hotat att följa USA:s exempel och dra sig ur Parisavtalet om klimatet.

Trots det vann Bolsonaro valet. Förklaringarna är flera. Han har tagit strid mot den utbredda korruptionen och lovat att ta i med hårdhandskarna mot den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet då ekonomin är på dekis. Han är inte perfekt – men han erbjuder något nytt i ett land som längtar efter reformer och förändring, resonerar en del av hans anhängare.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Mächs/TT