Brasilianarnas ilska över korruption, brottslighet och en haltande ekonomi förde Bolsonaro till en övertygande seger i söndagens presidentval. Nu väntar väljarna på besked om hur han ska förändra landets öde, som han lovade i sitt segertal.

Bolsonaro tillträder vid årsskiftet – men redan nu vill han hjälpa den avgående högerpresidenten Michel Temer att få igenom de pensionsreformer som visat sig svåra att baxa genom kongressen.

Nästa vecka kommer vi att tillbringa i (huvudstaden) Brasília för att, tillsammans med den nuvarande regeringen, försöka gå igenom en del av det som föreslagits på pensionsområdet, säger Bolsonaro i en intervju.
Artikelbild

| Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

I stället för att direkt höja minimipensionsåldern till 65 år kan stegvisa höjningar, år för år, lättare gå igenom, resonerar Bolsonaro. Åtstramningar i pensionssystemet beskrivs av vissa som nödvändiga för att minska budgetunderskottet. Bolsonaro har tidigare föreslagit ett privat system där brasilianarna själva sparar till sin pension.

Försöker lugna

Hans ekonomiska rådgivare Paulo Guedes lovar även privatiseringar av statliga företag och andra marknadsliberala reformer.

Vi kommer att förändra den socialdemokratiska ekonomiska modellen, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.
Artikelbild

| Sérgio Moro. Arkivbild.

Bolsonaro säger också att han vill stödja etanolindustrin med sikte på att återigen göra Brasilien till en ledande producent av bränslet.

Många brasilianare har skrämts av den blivande presidentens fäbless för Brasiliens tid som militärdiktatur och hans upprepade rasistiska, kvinnofientliga och homofobiska uttalanden. I en intervju med tv-kanalen Record försöker han lugna landets minoriteter:

Artikelbild

| Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

Vi är alla lika. Jag är inte annorlunda än du. Jag bryr mig inte om vilken hudfärg du har, din sexuella läggning, varifrån du kommer eller ditt kön.

Vill värva domare

Han dämpar dock inte sin fientliga retorik gentemot medier. Bolsonaro hotar med att regeringen kommer att sluta annonsera i medier han beskriver som lögnaktiga. Särskilt missnöjd är han med tidningen Folha de S.Paulo, som avslöjat att storföretag finansierat ett system för att sprida desinformation om Bolsonaros motståndare, Arbetarpartiet och dess kandidat Fernando Haddad.

Bolsonaro, som suttit i Brasiliens kongress i 25 år, har framställt sig som en anti-etablissemangskandidat och lovat att rensa upp i korruptionsträsket. Efter valsegern säger han att han vill se Sérgio Moro, domaren som dömt ett stort antal högnivåpolitiker för inblandning i korruptionsskandaler, som justitieminister. Bolsonaro vill också nominera honom till domare i Högsta domstolen när det blir en plats ledig där.

Enligt O'Globo sägs Moro inte utesluta att sätta sig i den nye presidentens regering. Som argument för att tacka ja nämner Moro, enligt källor till tidningen, att hans närvaro skulle mildra oron för att demokratin och rättstaten är hotad under Bolsonaro.