Bedömare: Vanligt folk får betala

Ett slag mot jobb och tillväxt – samtidigt som bankerna redan är pressade av bland annat den negativa räntan. Regeringens förslag om bankskatt får kritik från flera håll.

Det blir sannolikt vi privatpersoner som får betala, säger sparekonomen Joakim Bornold.

31 augusti 2019 13:25

Svenska bankföreningens vd Hans Lindberg är skeptisk till regeringens förslag och säger att en bankskatt skulle slå hårt mot jobb och tillväxt:

"Tillfället är olyckligt då ekonomin nu är på väg in i en avmattning", säger han i en skriftlig kommentar.

Han hävdar också att bankerna inte gör några övervinster och har lägre lönsamhet än de svenska börsbolagen i övrigt.

"Dessutom betalar de speciella avgifter, som är väl tilltagna och reserveras, för att staten ska kunna hantera finansiella kriser. Jag ser också att det saknas en legitim grund för en bankskatt. Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher.”

Inte imponerad

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger att han inte är imponerad, men heller inte överraskad, eftersom förslaget var väntat.

Jag förstår att man vill få bankerna att framstå som något slags skattefrälse, men så är det inte, säger han till TT och pekar på bankernas resolutionsavgift som ligger på 5,8 miljarder i år.

Bankerna pressas nu från två håll, säger han: dels genom regeringens ökade skatter men också genom Riksbankens negativa ränta som ger bankerna ökade kostnader.

Det vill man inte säga på en presskonferens, men så är det.

Försvarsminister Peter Hultqvist pekade under presskonferensen på bankernas stora vinster, men enligt Bornold kommer en stor del av dessa från affärer utomlands. Nordea, som gjort de största vinsterna, har dessutom flyttat sitt kontor till Finland. Då får man hitta ett sätt att beskatta den svenska delen, och där vinsterna är betydligt mindre.

Jag tror inte att Finland är så suget på att deras banker ska finansiera svenskt försvar. Det kommer inte att hända. Finländska staten har beskattningsrätt över Nordea, det får vi acceptera och det kommer Magdalena Andersson också att få acceptera.

Privatpersoner får betala

Han räknar med att det blir privatpersoner som får betala, till exempel genom att avgifter och bolån påverkas.

Bankernas intresse av att konkurrera svalnar allt mer när deras lönsamhet är under press. Kostnaderna för oss privatpersoner kommer kanske inte gå upp, men de kommer inte att sjunka i den takt de skulle ha gjort.

Nordea vill än så länge inte kommentera regeringens förslag.

"För oss är det en självklarhet att betala de skatter som gäller i de länder där vi är verksamma. Vad gäller det här förslaget kan vi inte kommentera det innan det har presenterats mer konkret", säger banken i ett skriftligt uttalande till TT.

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist skriver i ett sms:

"Vi har inga synpunkter på olika politiska förslag. Vi följer de lagar och regler som gäller i de länder där vi är verksamma".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Martinsson/TT