Underskotten skenar inom vård och omsorg

Underskotten inom vård- och omsorgsförvaltningen har ökat kraftigt under hösten. Den senaste prognosen pekar mot 16 miljoner kronor.

Underskotten inom vård- och omsorgsförvaltningen ökar. Den senaste rapporten pekar på minus 16 miljoner kronor i förhållande till budget.

Underskotten inom vård- och omsorgsförvaltningen ökar. Den senaste rapporten pekar på minus 16 miljoner kronor i förhållande till budget.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-16 14:30

I den senaste delårsrapporten som sträckte sig fram till den sista augusti låg prognosen för vård- och omsorgsförvaltningen på ett minus om tolv miljoner kronor i förhållande till budget.

–  På senaste kommunstyrelsen och fullmäktige fick vi rapport om att det var 14 miljoner minus. Nu några veckor senare är det 16 miljoner kronor minus. Det skulle inte förvåna mig om det blir 18 miljoner, säger oppositionsrådet Tommy Aarna (M) och riktar skarp kritik mot den sittande majoriteten (S+C+V+L).

–  Man har inte lyckats stoppa de ökande utgifterna under hela detta år och inga åtgärder får önskad effekt. Det tyder på ett svagt ledarskap, säger han. 

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) är väl medveten om oppositionsrådets kritik. 

–  Ja, i allra högsta grad. Den har framförts formellt på våra möten, men också informellt. Vi har olika uppfattningar. 

Tommy Aarna uttrycker att det är dags att "sätta ner foten" och agera. Lidberg menar att foten redan är i backen och åtgärder vidtagits, och att förvaltningen jobbar med ytterligare effektiviseringar. 

– Vård och omsorg har fått gjort åtgärder. Löneutbetalningar och sjukskrivningar har sjunkit. Däremot har externa placeringar ökat. 

Thomas Lidberg markerar att han inte tänker försvara underskotten, men uttrycker samtidigt att han vill förklara varför 2019 blivit ett tungt ekonomiskt år vård- och omsorg.

– Vi lever i en tuff verklighet, inte bara bakom siffror. Vi har fått äldreomsorgen och hemtjänsten under kontroll, men inte individ- och familjeomsorgen.

Han pekar på en ökning av externa placeringar av ungdomar, till följd av psykisk ohälsa och missbruk av droger. 

–  Vi ser också att tiden för ungdomar i missbruksvård ökar. Pratar man med ungdomar i dag så får man en bild av att tillgången på narkotika ökat och att det inte bara rör sig om cannabis, utan också om tyngre droger. 

Tommy Aarna har efterlyst analys och en mera proaktiv hållning.

– Vi har hittills fått höra att "kommunen har lagar att förhålla sig till". Då borde man när man lägger budget kunna anta vad det kommer att kosta med till exempel placeringar. 

På kommande kommunstyrelse hoppas Lidberg att företrädare för den sociala myndighetsnämnden redovisar en samlad bild av läget kring externa placeringar.

Inför nästa år kommer vård- och omsorgsförvaltningen att få ökad ram, men förvaltningen måste fortsätta effektivisera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!