Nu öppnas gamla Eksågen – här är planerna

Han föll för Eksågen och slog till direkt. Nu fyller entreprenören Peter de Carro, 62 år, den stora stenbyggnaden utmed riksväg 35.

Entreprenören Peter de Carro satsar på Åtvidaberg och har stora förhoppningar. Han har just smygöppnat sin butik Powertoys i Eksågen och har planer på att utveckla hela fastigheten.

Entreprenören Peter de Carro satsar på Åtvidaberg och har stora förhoppningar. Han har just smygöppnat sin butik Powertoys i Eksågen och har planer på att utveckla hela fastigheten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-11-13 08:00

Den gamla stenkolossen från omkring 1850 byggdes som smältverk åt Kopparverket. Med tiden blev det sågverk, hemvist åt Sailcenter, ÅFF och fotbollsgymnasiet. De senaste åren har Eksågen stått tom i väntan på köpare. 

– Jag var här en dag i februari och tänkte direkt: Det här blir bra som butik och lager, säger Peter de Carro som skrev på köpekontraktet samma dag. 

Peter de Carro ser möjligheter. Han startade hobbyföretag i Linköping redan 1977 och har sedan 1992 drivit butiken Powertoys. För tre år sedan sålde han en affärsfastighet på Tornby i Linköping, blev hyresgäst och funderade på att gå i tidig pension. 

– Men det var inget för mig, säger han och skrattar.

Han berättar energiskt om sitt liv. I tonåren körde han slotracing och tävlade med radiostyrda bilar. Sponsorer stöttade den unga talangen.

–  Jag var 15 till 18 år och åkte jorden runt på tävlingar. Det var EM, VM, NM och SM. 

Efter studierna till civilekonom erbjöds han tjänst som länskanslist på Skatteverket. Peter de Carro valde ett annat spår- att driva eget.

Nu har han flyttat hela Powertoys lager och butik från Tornby till Eksågen och sysselsätter fem anställda. Butiken som tjuvöppnat i väntan på en större invigning är ett lystmäte för de som gillar radiostyrda bilar, båtar, flygplan, helikoptrar, drönare, bilbanor och figurspel. Därtill finns en uppsjö av reservdelar och tillbehör.

–  Vi har 15000 till 20000 artiklar på lagret. 

I den nybyggda butiken finns också ett fik för alla.

På konstgräsplanen utanför Eksågen vill de Carro arrangera hobbymässa till sommaren. Han är också villig att låna ut planen till föreningar och enskilda som vill idrotta eller köra radiostyrt. På plan två i Eksågen finns ytterligare en plan för fotboll. 

– Jag kan låna ut den också. Jag vill göra detta till ett aktivitetsområde. 

Peter de Carro har även etablerat samarbete och kommer tillsammans med ett Åtvidabergsföretag att öppna hälsocenter i en del av fastigheten.

Sedan tolv år tillbaka bor de Carro på Öland, men kommer att visats en hel del i Åtvidaberg. 

– Jag ser Åtvidaberg som en oslipad diamant. Här är fin natur, nära till Linköping, bra kommunikationer, priser på villor och fastigheter som är bra. 

Han tror på den egna satsningen: 

–  Det blir en spännande resa med denna fastighet i detta läget. Jag är övertygad om att det blir bra. 

Butiken i Eksågen är full med radiostyrda leksaker och hobbyprodukter.
Butiken i Eksågen är full med radiostyrda leksaker och hobbyprodukter.
Karta: Eksågen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!