– Det är lite svårt, säger Ebba Jonsson medan hon försöker rita av en mall av ett hjärta.

Isabelle Peterson som sitter i bänken intill hjälper till. Snart är saxar och lim framme. Eleverna monterar färgglada kärleksfjärilar samtidigt som de berättar om skolans temavecka.

– Vi har kompisvecka och pratar om att man ska vara snäll mot varandra. Man ska inte bråka och så ska man dela med sig, säger Ebba.

Artikelbild

| Färdig. Alice Svesson visar upp sin fina kärleksfjäril.

– Ja, man kan säga att någon har fina kläder, säger Isabelle.

– Om någon är ful så måste man inte säga det. Man behöver inte bry sig om det, fortsätter Ebba.

Veckan firas i kommunens alla skolor och sätter fokus på kärlek, på allas lika värde och rätten att få vara sig själv. Under måndagen hissades prideflaggor vid kommunhuset och på skolgårdar.

– Fast inte på Centralskolan. Det var något fel på var flaggstång, säger skolans rektor Maria Gullqvist som istället hängt flaggan i matsalen, där den har sällskap av annat regnbågsfärgat pyssel från skolans fritidshem.

Artikelbild

| I entrén till Centralskolan och rektorsexpeditionen råder ingen tvekan om veckans tema. Ida Eriksson, biträdande rektor och Maria Gullqvist, rektor gillar temat.

Innehållet i temaveckan utgår från skolans uppdrag att arbeta med likabehandling, värna om människors lika värde, synliggöra diskriminerande strukturer och ifrågasätta normer. Det har anpassats efter elevernas ålder och spänner från kompisskap till normer, sexualitet, relationer, etnicitet, funktionsnedsättning, inkludering och diskriminering.

På Centralskolan med elever från förskoleklass till årskurs tre handlar det om att lägga en grund för de större frågorna.

Artikelbild

| Centralskolan är pyntad med hjärtan och andra budskap om kärlek och allas lila värde.

– Vi fokuserar på alla lika värde och rätten att vara den man är, säger Maria Gullqvist och tillägger att frågorna ständigt är aktuella.

– De är en del av vardagen, också en del av läroplanen, men vi behöver repetera det vi kan.

Artikelbild

| Linda Mellström, klassföreståndare i 1D rycker in när Noel Bäck får slut på lim.

Lina Brindmark, som är skoladministratör och Ingela Ek, skolbibliotekarie har varit med och tagit fram veckans program och sett till att skolan pyntats med hjärtan, prideflaggor och vimplar.

– Vi har också tagit fram Kompismonstret, som talar om hur man ska vara en bra kompis, säger Ingela Ek.

Klassvis sker samtal om kamratskap, i 1D ska eleverna bland annat få prata om sina goda egenskaper och skriva vänskapsdikter. Det pysslas på skolan och på rasterna finns särskilda aktiviteter. Under tisdagen gjordes kompisarmband och på torsdag blir det disco. Eleverna får också träna sin tillit till varandra.

Stämningen på skolan är generellt god, försäkrar Maria Gullqvist.

– Men det är bra att påminna extra ibland, både för barn och vuxna, säger Lina Brindmark.