"Jag tror att vi har olika syn på behoven"

Det går inte att minska vård- och omsorgsförvaltningens budget. Det säger kommunalrådet Joakim Magnusson (C) som svar på M:s budgetförslag.

Joakim Magnusson (C) är beredd på att oppositionen kan kräva återremiss på budgetförslaget för 2020. "Det är klart vi ska diskutera budget med oppositionen, men de har möjlighet att yrka återremiss."

Joakim Magnusson (C) är beredd på att oppositionen kan kräva återremiss på budgetförslaget för 2020. "Det är klart vi ska diskutera budget med oppositionen, men de har möjlighet att yrka återremiss."

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-18 05:00

Magnusson håller fast vid det förslag till budget som S+C+V+L-majoriteten lägger fram i kommunstyrelsen på onsdag. Det innebär en skattehöjning om 44 öre.

–  Vi ser att vi för en långsiktigt hållbar budget behöver en skattehöjning, säger Magnusson. 

Aarna pekar på att det finns utrymme för att sänka ramen till vård- och omsorg. Är det möjligt?

– Vi har olika syn på behoven. Det finns saker att justera och förtydliga i underlaget, men det ändrar inte slutraden och ger inte de 10,7 miljoner kronor i intäkt som en skattehöjning gör. Vi har räknat upp ramen för vård och omsorg, trots det måste förvaltningen fortsätta effektivisera.

Tommy Aarna ifrågasätter majoritetens bedömning av demografin, med ökat antal äldre.

Socialchef Sara Waernér förtydligar att vård- och omsorgsförvaltningens bedömning av demografin baseras på faktiska siffror om hur många invånare som blir över 80 år.  Hon klargör att det inte är detsamma som att samtliga kommer att belasta förvaltningens budget. 

Waernér klargör också att de tjänster som Tommy Aarna ifrågasätter rör två tidigare chefer som under 2019 fått andra arbetsuppgifter; som förvaltningsledare med ansvar för avtal/upphandling respektive arbetsmiljö/sjukskrivningar. 

–  Det är en effektivisering. 

2020 års budgetram för vård och omsorg bedömer Sara Waernér som realistisk, men uppger också att det kommer krävas fortsatt effektiviseringsarbete. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!