"Jag är jätteorolig för vården"

Från färdtjänst till hemtjänst och äldreboende. Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) fick många frågor till kaffet på Kärnhuset.

Suttit på samma stol. Lars Rasch som varit kommunalråd för gamla Kopparpartiet var med och ställde frågor till nuvarande kommunalrådet Thomas Lidberg (S) under cafémöte på Kärnhuset.

Suttit på samma stol. Lars Rasch som varit kommunalråd för gamla Kopparpartiet var med och ställde frågor till nuvarande kommunalrådet Thomas Lidberg (S) under cafémöte på Kärnhuset.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-10-23 10:00

På Slätten samlas boende i området i gemenskapslokalen flera gånger i veckan. Här driver kommunens verksamhet Kärnhuset café tre eftermiddagar i veckan; tisdag, onsdag och torsdag.

– Vi är många äldre här och vi pratar mycket när vi fikar, säger Ingegerd Rasch som bor i ett av hyreshusen på Slätten.

Samtalen handlar många gånger om sådant som ligger nära när man blir äldre; färdtjänst, hemtjänst, äldreomsorg och tillgänglighet. 

För att få svar på många frågor bjöd Ingegerd Rasch in kommunalrådet Thomas Lidberg (S) till tisdagens café. Närmare 30 personer har kommit för att lyssna och få svar. 

Färdtjänsten engagerar. Solveig Hjalmarsson efterlyser samordning.

–  Om jag varit på US blir jag avsläppt av en taxi vid stationen. Sen kommer en annan taxi och hämtar mig för att köra hem mig, det är bara en lite sträcka. Ibland när sambon och jag ska iväg samtidigt och till samma plats, får vi veta att vi ska åka i olika bilar, kanske med fem minuters mellanrum. 

Thomas Lidberg nickar och önskar också mer av samordning, även om regelverket kring upphandlingar gör att resenärer måste göra byten längs vägen. Han uppger att färdtjänsten är en återkommande fråga, även i kommunhuset: 

–  Vi har nyligen haft en genomgång av färdtjänsten i kommunstyrelsen. Det är regionen som hanterar färdtjänsten på uppdrag av kommunerna. Vi vet att det är stora problem i länet nu, det saknas till exempel chaufförer. 

Enligt Lidberg fungerar färdtjänsten inom Åtvidaberg bättre än generellt i länet. Solveig Hjalmarsson håller med: 

–  Jo, i Åtvidaberg är det bättre. Fast med bättre samordning skulle chaufförerna kanske räcka till. 

Från färdtjänsten går samtalet vidare till äldreomsorgen. Thomas Lidberg berättar att Kopparsvanen ska få 41 nya lägenheter, främst för dementa. 

– Tanken var att bygga 20 nya platser och bygga om befintliga platser, men det blir lika dyrt att bygga om som att bygga nytt. Vi tror att vi kan få mer för pengarna genom att bygga nytt, säger han. 

Hemtjänst, vård och omsorg passerar också till kaffet. Thomas Lidberg uttrycker oro: 

–  Vi saknar personal, det verkar som om unga inte vill jobba inom vård och omsorg. Jag är jätteorolig för vården. 

Felparkerade bilar och höga trottoarkanter som gör det svårt för dem med rullator eller rullstol tas också upp. Lidberg hukar inte för frågorna och får direkt en ny inbjudan till caféet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!