– När jag var runt 20 år drömde jag om att ha höns, säger Karin Waller.

Vid 46 år har drömmen gått i uppfyllelse. I Glysebo, där Åtvidabergsföretaget Rodeco haft tillverkning av miljöer till lekytor och simhallar, växer drömmen, liksom viljan att ge djur en god livsmiljö.

– Och att veta var det vi äter kommer ifrån.

Artikelbild

| Karin Waller är djurvän. Hennes djur i Glysebo har stora, rena ytor och grönt foder även under vintern. Hönsen, som fått namn efter Disneys prinsessor kommer gärna fram när Karin sätter sig i höet.

I juni köpte hon tillsammans med sambon Magnus Andersson gården, som ligger längs Kisavägen strax efter kommungränsen mot Kinda.

– Det har varit mycket jobb sedan dess, konstaterar Karin och öppnar dörren in till sina djur.

I en del av den utbyggda ladugården finns kaniner. De har fått namn efter svenska författare. Gustaf Fröding skuttar ivrigt efter Selma Lagerlöf i en av de stora burarna.

– Det är barnen som kommit på teman för namn till alla djurslag.

Artikelbild

| Bara två veckor ung är ällingen som klckts i Glysebo.

En trappa upp, i det gamla kontoret ligger barnkammaren. Här hörs små kvack från duniga ällingar. I äggkläckaren värms ägg från gårdens kalkoner.

Under den tidigare produktionshallen finns ett stort utrymme. När Karin öppnar dörren möts vi en skön atmosfär av kackel, och en av de två vita katter som håller efter möss.

Artikelbild

| Greta Garbo spanar in dagens vackra skörd av ägg.

I ena änden av lokalen bryter berget upp i dagern och släpper fram vatten som fyller en liten damm.

– Hel perfekt för våra pekingankor. De kan bada naturligt.

Artikelbild

| Det funkar med röda naglar i hönsgården också.

Ankorna är lite blyga när det kommer besök, liksom vaktlarna. Kalkonerna intresserar sig inte för brödbitar denna dag. Hönsen och de tre tupparna som går i en stor inhägnad är däremot nyfikna.

– Det är så skönt att sätta sig härinne, säger Karin och tar en mörk höna i famnen.

Artikelbild

| Hönsen kommer gärna upp i knäet om det vankas bröd.

Till vardags och till 80 procent av arbetsdagen är Karin Waller HR-chef på Åtvidabergshus, där hon hanterar personal och administration.

– Jag gillar kontrasterna. Jag gillar verkligen mitt jobb, men det är något helt annat att komma hit.

Artikelbild

| En ståtlig höna.

Samvaron med djuren är avkopplande, men innebär också mycket arbete. Karin har själv byggt väggar, burar och staket till den blivande hönsgården. Hon bygger vidare för att kunna skaffa får och grisar. Under sommaren slog hon sly och nässlor för att hönsen, utöver hö, ska kunna få i sig av det gröna som ger en gulare äggula.

– Jag gillar det här. Det ger mig så mycket att komma hit och vara med djuren.