Det är måndagskväll och den första av Bildningscentrum Facettens balrepetitioner i sporthallen. Det är också första gången till musikkåren och för flertalet tjejer också första gången i balklänning.

– Jag kan inte andas, stånkar Lisa Almgren när kompisarna drar åt klänningslivet.

Det blir snabbt varmt under lager av kjolstyg. En tjej viftar med kjolen och skojar om att svetten rinner.

Artikelbild

| Felicia Friström och Ludvig Svahn Östman i wienervalsens virvlar.

Skatt blandas med allvar. Valser och marscher kräver koncentration. Pia Mucchiano, till vardags danslärare på De Geer-gymnasiet i Norrköping coachar.

– Koncentrera er på er egen kropp, hjälp varandra i paret, håll reda på höger och vänster, håll avstånden mellan paren och glöm inte att ha roligt, säger hon.

På läktaren sitter Wilma Asklöf, som tillsammans med Emilija Egerskaite och Felicia Friström håller i allt det praktiska.

– Jag dansar inte själv, men jag har varit med på repetitionerna och håller reda på de andra, säger Wilma.

Artikelbild

| Tommy Friström dirigerar Åtvidabergs musikkår genom marscher och valser.

Eleverna har tränat en gång i veckan sedan den 6 februari. På lördag den 1 juni ska allt sitta. Klockan 15.30 ska musikkårens dirigent Tommy Friström höja taktpinnen och dansarna marschera in i takt till musiken.

– Jag har varit med i 22 år här och det är första året alla går i takt, utbrister Tommy Friström under repetitionen.

Artikelbild

| "Vi har en fin gemenskap", säger Wilma Asklöf som ingår i elevkårens balkommitté och håller ordning på allt det praktiska, bland annat biljettförsäljningen.

Till föreställningen den 1 juni finns 500 biljetter. 270 har hittills sålts.

– Vi vill fylla sporthallen. Balen är en fin tradition och alla är så fina, säger Wilma och blickar ut över sporthallen, där en del mera ledigt klädda dansare virvlar förbi andra i en palett av färger, tyger, bling-bling och spets.

Hur fina avslöjar vi inte här. Klänningar och frackar blir en hemlighet tills balen drar igång.