De får ta emot årets kulturstipendium

Årets kulturstipendium går till Camilla Smedberg och Roy Andersson för arbetet med den lokalhistoriska podden "Åtvidaberg i backspegeln".

Camilla Smedberg och Roy Andersson har roligt när de gör sin lokalhistoriska podd. "Jag tror det smittar av sig till lyssnarna", säger Camilla Smedberg.

Camilla Smedberg och Roy Andersson har roligt när de gör sin lokalhistoriska podd. "Jag tror det smittar av sig till lyssnarna", säger Camilla Smedberg.

Foto: Maria Wennerberg/ Privat

Åtvidaberg2019-11-19 12:00

– Väldigt roligt, värdefullt och hedrande. Jag känner mig faktiskt ganska stolt, säger Roy Andersson.

– Verkligen jätteroligt, säger Camilla Smedberg. 

Motiveringen är ännu inte på pränt, men kommunens kulturutvecklare Malin Forsling Parborg ger några hintar om vad den kommer att innehålla: 

–  Roy och Camilla har fått flera nomineringar för sin podd. De har satt Åtvidaberg på kartan och gjort det på ett lättförståeligt och intresseväckande sätt.

Poddens släpptes för ett år sedan. Ett par avsnitt var planerade, men responsen från lyssnare och sponsorer, liksom stöd från Riksantikvarieämbetet fick projektet att växa.

–  Jag redigerar det elfte avsnittet just nu, säger Roy Andersson under måndagen. 

Tillsammans med Camilla Smedberg har han lotsat lyssnarna genom Åtvidabergs historia, platser, företeelser och människor. Det elfte avsnittet berör stationshuset och järnvägen.

Mycket av innehållet hämtas ur Brukskulturs arkiv, där Roy Andersson är arkivarie.

– Utan arkivet hade vi inte haft en så stadig grund att stå på, säger han och framhåller hur stor del arkivsamlingarna har i att Åtvidabergs historia lyfts fram i många olika sammanhang.

Podden har fått stort gensvar. 

–  Vi har så roligt när vi gör den. Jag tror att det smittar av sig till lyssnarna, säger Smedberg som uppskattar lyssnarna är med och för poddserien framåt. 

– Fast det tar längre tid att handla i affären nu. Man får så mycket respons, många frågor och kommentarer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!