Bilden: Nytt styre klart i Åtvidaberg

Det blir ingen fjärde mandatperiod med Socialdemokraterna och Moderaterna i majoritet.

Socialdemokraterna bildar istället nytt styre med Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

26 september 2018 11:30

– Vi får 19 mandat tillsammans och är överens om att bilda majoritet, säger Thomas Lidberg (S) när han tillsammans med Joakim Magnusson (C), Lennart Pettersson (V) och Anders Byström (L) under onsdagen presenterar den nya majoriteten.

För S innebär det att partiet lämnar sin tidigare samarbetspartner Moderaterna. Partierna inledde samarbete efter valet 2006 med en uttalad ambition om ekonomisk sanering. Åtvidabergs kommun befann sig då i bottenskiktet bland landets kommuner och var en av de mest skuldsatta.

Målet att nå en soliditet (förmögenhetsställning) i nivå med genomsnittskommunen i landet nåddes nästintill under 2017.

– Samarbetet mellan S och M har varit lyckat för kommunen, konstaterar Thomas Lidberg men markerar att det är dags för förändring.

– Nu når vi en annan konstellation och en annan bredd. Vi kommer att lyfta andra frågor, fortsätter Thomas Lidberg, men utan att kunna precisera vilka.

Förhandlingar om en överenskommelse om vilka politiska frågor som kommer på koalitionens agenda pågår. De fyra partiernas företrädare konstaterar gemensamt att de lokalt ligger nära varandra och att partiernas valprogram inte skiljer sig åt väsentligt.

– Vi har ganska lika valprogram, säger Lennart Pettersson.

– I de stora frågorna har vi varit överens under mandatperioden också, säger Anders Byström.

– Ja, sett till budgetförslagen är det inte så stora skillnader. Vi har mer kompletterat med några punkter, säger Joakim Magnusson.

Avsikten är att nå en överenskommelse för åtvidabergarnas bästa, sammanfattar partiföreträdarna. Samtidigt markerar de att kommunens ekonomi fortsatt står i fokus.

– Vi tar inte på spenderbyxorna, säger Anders Byström.

Thomas Lidberg nickar och tillägger att kommunen står inför flera tunga utmaningar de kommande åren.

– Vi står inför en väntande lågkonjunktur och kommer att få fatta tuffa beslut. Vi vet heller inte med tanke rikspolitiken hur det kommer att se ut med skatteunderlag och utjämningsbidrag.

Kvartetten framhåller att de sinsemellan har ett gott samtalsklimat och ett politiskt klimat som rymmer tillit och förtroende.

– Personkemin fungerar bra mellan oss, säger Lidberg.

I de fortsatta förhandlingarna ingår också personfrågor och vilka personer som tar vilka positioner. Det är i det närmaste avgjort att Thomas Lidberg blir ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd, med Joakim Magnusson som vice ordförande och kommunalråd.

lotta.willsater@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa