20-åring frias trots dna-bevis

Polisen säkrade dna-spår som visade att en 20-årig man befunnit sig i två fritidshus där inbrott skett. Trots det frias han för grov stöld.

Den 20-årige mannen åtalades för att ha brutit sig in i två fritidshus i Åtvidaberg.

Den 20-årige mannen åtalades för att ha brutit sig in i två fritidshus i Åtvidaberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT/Eva-Maria Törnström/Arkivbild

Åtvidabergs kommun2019-10-10 10:00

I slutet av september 2017 skedde ett inbrott i ett fritidshus på landsbygden öster om Åtvidaberg. Vid inbrottet stals bland annat en tv, ett elverk och en gasoltub. Polisens tekniker gjorde en rad fynd – bland annat säkrades blodspår på en krossad glasruta. 

Någon gång i slutet av 2017 eller början av 2018 skedde ytterligare ett inbrott i ett fritidshus, denna gång på landsbygden norr om Åtvidaberg. Vid inbrottet stals en trimmer, en kikare och ett luftgevär. Även denna gång gjorde polisens tekniker fynd. På en köksskåpsdörr hittades en besudling som innehöll dna. 

Polisen kunde senare konstatera att spåren kom från samma person – en 20-årig man från Norrköping. 

20-åringen åtalades för två fall av grov stöld och krävdes på närmare 100 000 kronor i skadestånd. Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade han till brott. Han medgav visserligen att han hade varit i bägge fritidshusen – men hävdade att han kom till respektive hus först efter att inbrotten skett. 20-åringen förnekade att han skulle ha stulit något. 

Tingsrätten anser att omständigheterna är besvärande för 20-åringen. Men det anses inte vara ställt bortom rimligt tvivel att det var 20-åringen som begick inbrotten. Han frias därför för grov stöld. Däremot döms han för hemfridsbrott eftersom han bevisligen var inne i husen. Straffet blev 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor. Något skadstånd behöver han inte betala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!