Varför använder Corren ordet "brukare"?

Varför använder Correns duktiga journalister ordet "brukare" på människor som har ett namn?

Insändare2021-10-25 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag och många med mig stör oss på att journalisterna inte använder andra, väl så relevanta ord än "brukare." Ordet brukare kan absolut uppfattas som kränkande. Jag känner ingen som skulle vilja bli kallad "brukare" utan helst sitt namn, eller kanske kund, boende ... men absolut inte "brukare".

Bosse Allebrand

Svar:

Just ordet brukare återkommer läsare till då och då. Många tycker precis som du att det känns avståndstagande, och föreslår andra alternativ.

För några år sedan analyserades begreppet av Socialstyrelsen efter en remissrunda hos landets kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer enades man om rekommendationer kring ordet brukare. När brukare började användas inom den offentliga sektorn var tanken att personers delaktighet skulle bli tydligare. Det handlar om att ”ta något i bruk”. 

Brukare används som samlande begrepp för alla som får individuellt behovsprövande insatser från socialtjänsten, oavsett vilken typ av insatser det handlar om. Alltså brukare är helt enkelt en person som använder socialförvaltningens tjänster. Att jämföra med begreppet patient inom vården. Däremot menar Socialstyrelsen att andra ord kan användas om man pratar om en särskild grupp. De som deltar i daglig verksamhet kan benämnas som ”deltagare”, och på ett gruppboende är man ”boende”. Socialstyrelsen avråder dock från ordet kund, eftersom det ordet används av parterna i en civilrättslig relation inom privata näringslivet.

Med detta sagt tycker jag att Corren i möjligaste mån ska undvika ordet brukare, men problemet är att det ibland är svårt att hitta ett fungerande alternativt ord. 

Maria Kustvik, chefredaktör