Nu får det vara slut på daltet

I Sverige bor nog de mest lättkränkta människorna där hänsynen till den personliga integriteten vida överstiger de risker och konsekvenser som berör hela landets säkerhet.

Insändarskribenten vill införa obligatorisk vaccinering mot covid-19.

Insändarskribenten vill införa obligatorisk vaccinering mot covid-19.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2021-09-18 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det märks tydligt inom många områden och inte minst när det gäller covidvaccineringen – det enda effektiva sättet som just nu finns för att skydda oss och landet. 

Integritetsproblematiken tar sig många märkliga uttryck, som att inte sätta upp övervakningskameror, att personer som ska utvisas vägrar covidtest och därmed inte kan utvisas. Sjukvårdspersonal och anställda inom äldreomsorgen kan neka att vaccinera sig och fritt gå runt och smitta andra. Exemplen är många.

Vi har haft tvingande vaccinationer förr som då var kopplat till böter och det ledde mig veterligen inte till några långa diskussioner – folk förstod att det var nödvändigt. 

Allmän och tvingade vaccinering för barn mot smittkoppor blev obligatoriskt redan 1816 och det gav mycket påtagliga resultat. När faran bedömdes vara över avslutades det 1976. 

Skyldigheten togs bort ganska sent och mina föräldrar fick betala böter på grund av min spruträdsla. När jag senare mönstrade blev det vaccinering, vilket jag då inte hade något emot och där hade det inte gått att böta sig fri. Smittkoppor ansågs med fog för att vara en mycket samhällsfarlig sjukdom och det är likadant med corona. 

Det är väldigt många saker inom många områden där det inte finns någon frivillighet idag. Ett fall som kanske är mindre känt är att strunta i att infinna sig mönstring, då är straffet fängelse.

Tvingade vaccinering är inget nytt och samhällets intressen måste gå före den personliga integriteten. Inför obligatorisk vaccinering mot covid nu.