Mobbningskulturen sprider sig ner i sandlÄdan

LÀser och lyssnar med förfÀran pÄ de stÀndiga inslagen i massmedia om mobbing och smutskastning pÄ nÀtet, pÄ arbetsplatser bland vanligt folk och Ànda ner bland vÄra barn.

InsÀndare2021-10-25 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att det gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt sĂ„ att man kĂ€nner sig krĂ€nkt och hatad Ă€ven av vanlig och saklig kritik av sina prestationer Ă€r en sak. Men jag inser att det givetvis mĂ„ste vara vĂ€rre Ă€n sĂ„ med tanke pĂ„ de dagliga rapporter vi tar del av. 

Förslagen om att komma tillrĂ€tta med otyget haglar genom luften men i princip alla förslag riktar sig till att skolan eller ”nĂ„gon annan” ska lösa problemet. Men det finns endast ett sĂ€tt och det kan vi inse om vi tar till oss ordsprĂ„ket ”Fisken ruttnar alltid frĂ„n huv’et”. 

Det mĂ„ste börja uppifrĂ„n, och sĂ„ lĂ€nge som vĂ„ra högsta politiker, myndighetschefer och andra sĂ„ kallade makthavare inte drar sig för att anvĂ€nda alla invektiv man kĂ€nner till och kastar i ansiktet pĂ„ sina motparter sĂ„ kommer problemen att kvarstĂ„. Att den mobbingkultur och anvĂ€ndandet av överdrivet fula benĂ€mningar pĂ„ varandra inom politikomrĂ„det pĂ„ riksnivĂ„ spridit sig Ă€nda ner i sandlĂ„dan Ă€r givetvis fullt naturligt. Om de sĂ„ kallade ”vuxna i rummet” kommer till insikt om hur deras beteende sprider sig ner i samhĂ€llskroppen och att man genast tar sitt ansvar och ”silar snacket” och uppför sig som vĂ€lfungerande vuxna, och att man inser vilket ansvar man har för samhĂ€llsutvecklingen genom att framstĂ„ och föregĂ„ som föredömen, sĂ„ kommer vi ganska snart att finna att samtalsklimatet snabbt blir bĂ€ttre och luften lĂ€ttare att andas.

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om