M står bakom planförslaget för Mantorp

Det är inspirerande att vara politiker i en kommun med så goda förutsättningar för tillväxt som Mjölby kommun har.

En del odlingsmark kommer att bli bostadsplats för nya Mantorpsbor, skriver Lars-Åke Pettersson (M).

En del odlingsmark kommer att bli bostadsplats för nya Mantorpsbor, skriver Lars-Åke Pettersson (M).

Foto: Julia Djerf/arkiv

Insändare2021-05-17 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Världens bästa åkermark bebyggs och asfalteras" (5/5).

Mantorp är en mycket attraktiv bostadsort och behöver en hållbar plan för sin utveckling. Vår partivän Stefan Andersson i Boxholm beskriver i insändaren sin oro över att Sveriges bästa jordbruksmark tas i anspråk för industri och bostadsbyggande. 

Den oron delar nog alla jordbrukare och väldigt många moderater. Egentligen, enligt gällande livsmedelsstrategi som antogs av riksdagen och Region Östergötland 2017, borde hela svenska folket känna olust när den svenska odlingsarealen minskar år efter år, trots att vi inte kan försörja ens halva vårt folk med egenproducerad basföda. 

Där ger jag Stefan i Boxholm rätt. Vi måste bli bättre på att rätt värdera jordbruksmarken och den måste ses som en ändlig resurs. Asfalteras och bebyggs den är den borta för alltid. 

Men detta kan inte kategoriskt innebära att ingen brukbar mark får användas till andra viktiga saker. Det skulle i princip omöjliggöra all tillväxt i slättstäderna i Östergötland. 

Kloka avvägningar måste kunna göras. I arbetet med fördjupad översiktsplan för Mantorp, har en rad överväganden om förtätningar och förändringar gjorts under resans gång för att minska inverkan på goda åkrar.

Alla behov som medborgarna kan ha i en växande ort cirka 25 år framåt ska tas med i planen. En del utmärkt odlingsmark kommer alltså att bli bostadsplats för nya Mantorpsbor. Vi moderater i Mjölby kommun står bakom det planförslag för Mantorp som nu ligger.