Låg nivå på debatter med personliga kränkningar

Hur ska vi motivera våra barn att inte kränka varandra, när representanter för regering och riksdag intar en så låg nivå vid sina offentliga framträdande, frågar sig insändarskribenten.

Man blir förvånad, att två av våra valda representanter i debatten beter sig sämre än vad vi vill att våra barn ska uppföra sig, menar insändarskribenten.

Man blir förvånad, att två av våra valda representanter i debatten beter sig sämre än vad vi vill att våra barn ska uppföra sig, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-19 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående partiledardebatten i SVT (10/10):

Som medborgare och skattebetalare blir man både tvärarg och ledsen. Att debatterna i både regering och riksdag har under de senaste 20–30 åren sjunkit till en sådan låg nivå att man måste ta till personliga kränkningar för att hävda sig och inte hålla sig till sakfrågorna.

Om Sverige ska betrakta sig som ett demokratiskt land, måste alla partier, oavsett sina åsikter få framföra sina politiska åsikter. I söndagens debatt pågick under cirka tio minuter en pajkastning mellan representanterna för MP och SD. Man blir förvånad, att två av våra valda representanter i debatten beter sig sämre än vad vi vill att våra barn ska uppföra sig. Sådana dispyter ska inte svenska folket behöva lyssna på, utan ska avhandlas utanför debatter och sändningstider. Sveriges television skulle naturligtvis ha lagt in en paus, och uppmanat debattörerna hålla sig till sakfrågorna och inte något annat under kvällens bästa sändningstid.

Hur ska vi motivera våra barn att inte kränka varandra, när representanter för regering och riksdag intar en så låg nivå vid sina offentliga framträdande. Som skattebetalare förväntar vi oss att våra valda ombud ska ha en sådan utbildning, kunskap och ett vuxet uppträdande.

Om man inte har de tre nämnda erfarenheterna eller egenskaperna, måste det till en utbildning inom nämnda områden, innan man får ta plats i regering och riksdag eller delta i offentliga debatter. Detta måste vara ett minikrav för att få representera Svenska folket.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om