En helt ny möjlighet till integration

Almegas intresse för det fria skolvalet i Skäggetorp öppnar helt nya möjligheter.

Om Almega medverkar till att en friskola med hög status öppnas i Skäggetorp, får vi en helt ny möjlighet till integration, skriver insändarskribenten.

Om Almega medverkar till att en friskola med hög status öppnas i Skäggetorp, får vi en helt ny möjlighet till integration, skriver insändarskribenten.

Foto: Jenny Erikssen

Insändare2021-09-10 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang "Föräldrar i Skäggetorp gillar det fria skolvalet" (3/9).

Om Almega medverkar till att en friskola med så hög status öppnas där, att föräldrar i omliggande bostadsområden är villiga att placera sina barn i den, får vi en helt ny möjlighet till integrering som på sikt skulle motverka den rådande segregeringen. 

Barn från andra miljöer skulle möta Skäggetorpsbarn på deras hemmaplan och förhoppningsvis få kamrater, som de annars inte skulle ha möjlighet att möta.

En sådan friskola med utbildad lärarkraft och allt vad en hel skola behöver, skulle på sikt kunna göra underverk. Det visar sig dessutom, enligt flera undersökningar, att förutom livskunskaper även ämneskunskaper ökar i en blandad klass.

En sådan friskola som samtidigt gör en stor extra samhällsinsats skulle förmodligen kunna få gå med viss vinst och säkra den buffert som Almega förespråkar.  

En sådan friskola skulle med säkerhet uppmärksammas i andra städer med motsvarande segregationsproblem och dess utveckling skulle följas noga. Med ett lyckat resultat skulle det kunna bli en förebild för en ny svensk skola – en likvärdigare friskola.