Frågan om vapnet på osten är en liten fråga

Kommunstyrelsen har enhälligt beslutat att Glada Bonden inte tillåts använda Boxholms heraldiskt skyddade kommunvapen.

Ingen skall kunna beskylla kommunen för jäv när vi agerar som myndighet i bygg- miljö- och hälsovårdsfrågor, menar debattören.

Ingen skall kunna beskylla kommunen för jäv när vi agerar som myndighet i bygg- miljö- och hälsovårdsfrågor, menar debattören.

Foto: Fredrik Palmqvist

Debatt2021-10-25 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anledningen är att kommunen skall vara fri från näringslivet. Kommunen är en sak, företagen en annan. Ingen skall förledas tro att Boxholms kommun tillverkar ost, eller valsar järn eller förvaltar skog. Däremot skall kommunen stödja och på alla tänkbara sätt underlätta för företagen att verka i vår fantastiska kommun. Ingen skall heller kunna beskylla kommunen för jäv när vi agerar som myndighet i bygg- miljö- och hälsovårdsfrågor. 

Boxholms kommun har verkligen bäddat för Glada Bondens etablering, så till den grad att vi blivit stämda och väntar nu på att processen kommer upp i hovrätten. Bara den juridiska processen är ett skäl att hålla isär kommunen och Glada Bonden. 

Frågan om vapnet på osten är en liten fråga och jag har heller inte upplevt någon irritation från Glada Bonden. Nu kompenseras dessutom Glada Bonden för de extrakostnader som uppkommit i och med förra kommundirektörens förhastade beslut. 

På Facebook anser en del emellertid att detta är en livsavgörande fråga och där finns överlöpningar som inte hör hemma i det demokratiska samtalet. I politiken tycker man ibland olika. Där gäller det att lyssna till motpartens argument, framföra sina egna för att sedan sansat kunna acceptera ett beslut som går mig emot. En metod som används av politiker i Boxholm där vi bryter argumenten mot varandra för att sedan nästan alltid landa in i ett gemensamt beslut. 

Samarbete kännetecknar Boxholmspolitiken medan konfrontation verkar känneteckna en del debattörer på Facebook. Något att tänka på i valtider. Jag respekterar andra åsikter och de människor som framför dem men jag accepterar inte personliga påhopp som ”idiot” och ”syltrygg”. Det vore klädsamt om de som känner sig träffade framförde en ursäkt för sitt ordval.