Beskedet: Kinda sätter in extrabussar inför skolstarten

I pandemins spår vill Östgötatrafiken undvika proppfulla busslinjer. Inför skolstarten tvingas Kinda kommun därför att införa extrabussar mellan Rimforsa och Kisa - för 8 000 kronor om dagen.

För att i och med skolstarten motverka trängsel på Östgötatrafikens busslinjer sätter kommunen in extrabussar mellan Rimforsa och Kisa - en kostnad på 8 000 kronor om dagen.

För att i och med skolstarten motverka trängsel på Östgötatrafikens busslinjer sätter kommunen in extrabussar mellan Rimforsa och Kisa - en kostnad på 8 000 kronor om dagen.

Foto: Dennis Petersson/Östgötatrafiken/bildmontager

Rimforsa2020-08-13 13:04

– Det kommer självklart att innebära en extrakostnad för oss men anledningen är ju covid-19 och där har kommunerna faktiskt blivit utlovade ersättning från staten. Vi har inget godkännande ännu men det är vår förhoppning, förklarar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund.

undefined
"Förhoppningen är att få statligt stöd", säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund om den stora extrakostnaden.

Åtgärden berör de cirka 120 elever som varje vardag pendlar från Rimforsa till högstadiestudierna på Värgårdsskolan i Kisa. Med extrabussar på morgnar och eftermiddagar avråder kommunen, från och med måndag, eleverna att använda Östgötatrafikens busslinjer 546 och 39. Anledningen är risken för trängsel - och att alla inte kan garanteras en plats.

– Det vi har sagt i det här fallet är att vi från Östgötatrafikens sida tror att det kan komma att finnas avgångar där bussarna kan bli för fulla och där skolelever inte kommer med. Exakt var det kan ske vet ju inte vi, vi styr inte över resandet, men vi har kontaktat kommunerna som i vissa fall agerat, förklarar Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

– Under hösten kommer vi att i grunden köra en trafik som inte motsvarar det minskandet resandet - så ekonomiskt sett tar vi en stor del av ansvaret för att motverka trängsel. Det Kinda gör är ett bra initiativ - att de tar sin del av ansvaret.

Hur länge extrabussarna från företaget Nilsbuss kommer att rulla är oklart - för en månad blir kostnaden 160 000 kronor. Extrabussen på morgnarna avgår från Rimforsa station.

Karta: Rimforsa station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!