Bekämpa gängkriminalitet i rätt ända

Vi har en dold allmän konsumtion av knark i Sverige, som är basen för svensk gängkriminalitet och helt onödiga dödsskjutningar, menar insändarskribenten.

Vi sätter in omfattande insatser utan att vi har fastslagit grundorsaken till varför vi har denna oacceptabla situation, menar insändarskribenten.

Vi sätter in omfattande insatser utan att vi har fastslagit grundorsaken till varför vi har denna oacceptabla situation, menar insändarskribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-10-28 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Totalt har det i Sverige under 2021 inträffat 20 dödsskjutningar. Tyvärr försöker vi i Sverige att behandla detta problem, som med vårt brandförsvar; det vill säga släcka eld. Det vill säga att jaga de gängkriminella med flera poliser och utredare, mera förebyggande insatser i skolan och så vidare. Vi sätter in omfattande insatser utan att vi har fastslagit grundorsaken till varför vi har denna oacceptabla situation. Att fastställa grundorsak är den viktigaste uppgiften i alla utredningar.

Min uppfattning är att man, möjligen av politiska skäl, inte fastslagit och offentlig fastställt grundorsaken till dagens situation; vanliga vuxna svenskars dolda och omfattande konsumtion av knark i sammanlagt stora mängder med enormt mycket pengar i omlopp, lätt tillgängligt för illegal och brottslig gängkriminalitet. 

Att attackera grundorsaken måste vara, att få bort den vanlige svenskens dolda knarkkonsumtion med alla medel; juridiska, pedagogiska, information och öppenhet. Vi måste alla vara ärliga och kalla ”en spade för en spade”. Vi måste släppa ut elefanten ur rummet, erkänna och tala klarspråk: vi har en dold allmän konsumtion av knark i Sverige, som är basen för svensk gängkriminalitet och helt onödiga dödsskjutningar. 

Vi måste börja vår bekämpning av gängkriminalitet i rätt ända, för att vända och få bort denna traumatiska situation.