88 nya smittade: "Alla tecken går åt fel håll"

Smittspridningen i Östergötland fortsätter att öka i oroande takt. På torsdagen uppgav regionen att ytterligare 88 personer har testat positivt för covid-19.

4 889 personer i länet har hittills testat positivt för covid-19

4 889 personer i länet har hittills testat positivt för covid-19

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2020-10-22 12:50

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 4 801 personer i Östergötland. På torsdagen hade den siffran ökat till 4 889 – en ökning med 88 personer på bara ett dygn. 

Inte sedan den 22 juni har regionen redovisat så höga smittotal på ett dygn. Då konstaterades 103 personer vara smittade. 

För några veckor sedan konstaterades endast omkring en procent av dem som testade sig för sjukdomen vara smittade. Nu ligger andelen på drygt tio procent. 

– Alla tecken går åt fel håll, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka. På onsdagen vårdades sju smittade patienter på sjukhus i länet. På torsdagen vårdades nio smittade personer på sjukhus i länet – varav en inom intensivvården. På US vårdades sex smittade personer på vårdavdelning och en smittad på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades två smittade personer. 

Britt Åkerlind säger att vi nu närmar oss en situation där det kan vara befogat att prata om en andra våg. 

– Vi har smittan på fyra äldreboenden, vi har smittan inom vissa idrottsföreningar och vi har smittan bland studenter. 

Sedan utbrottet började har 295 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på torsdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!