Boeing nära krocka över Östersund

Två Boeing - en 737 från SAS och en 757 från Finnair - med passagerare möttes den 2 juli 11 000 meter över Östersund. Kurserna skar varandra, höjden var densamma. Kollisionsrisken var uppenbar med tanke på hastigheten och att planen var mindre än 300 meter från varandra.

21 juli 2010 01:30

Incidenten ska nu utredas av Statens haverikommission tillsammans med luftfartsmyndigheten LFV, skriver Länstidningen i Östersund.

Att döma av utredarnas preliminära kommentarer är mycket ännu oklart om händelsen som kunde ha slutat med en katastrof.

-Det jag i nuläget vet är att planen möttes på samma höjd och inte tillräckligt åtskiljda, säger Carl-Erik Nilsson på LFV:s säkerhetsavdelning.
-En av dem fick direkta order om att ändra på höjden men det var för sent. I vanliga fall varnas planen väldigt tidigt. Allt går också bra om man följer instruktionerna men här verkar man inte ha vidtagit alla åtgärder.

Boeing 737 tar runt 130 passagerare, en 757 cirka 280. SAS-planet var på väg till Oslo, Finnair-planet till Helsingfors.

-Det här är ovanligt och väldigt allvarsamt, säger Martin Öhman, ordförande i Pilotföreningens flygsäkerhetskommitté och själv pilot, till tidningen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT