Anklagas för att utnyttja chaufförer

Runt om i Sverige protesterar transportarbetare utanför Ikeas varuhus. Anledningen: Dåliga villkor för transportarbetare.

Ikea verkar inte kunna gå från ord till handling, säger Gabriel Dahlander från Transportarbetarförbundet.

23 februari 2017 15:19

På åtta varuhus i Sverige har protester pågått under torsdagen, rapporterar flera medier.

Vissa underleverantörer till Ikea anställer chaufförer som har villkor långt under normalt. De kan i vissa fall få bo i sina bilar i mer än en månad, säger Gabriel Dahlander, presskommunikatör på Transportarbetarförbundet.

"Kontrollen når inte ner"

Transportarbetarförbundet har haft diskussioner med företaget men inte sett några konkreta åtgärder. Nu har en dom kommit mot Brinkmann-Trans-Holland AB, en underleverantör från Helsingborg som dömts av en holländsk domstol. Chaufförerna på företaget arbetar enligt domstolen under usla förhållanden för bara 200 euro i månaden.

Med protesterna vill Transportarbetarförbundet uppmärksamma kunderna på de dåliga villkoren.

Ikea har en hög svansföring i sin policy, men kontrollen når inte ner till underleverantörerna, säger Gabriel Dahlander.

Nu vill förbundet få Ikea tillbaka till förhandlingsbordet, där de kan granska underleverantörerna tillsammans med facket.

De har sagt tidigare att de ska se över rutiner och att de ser allvarligt på frågan, men vi har inte sett några konkreta handlingar, därför genomför vi protesten, säger Gabriel Dahlander.

Alla ska kunna granskas

Malin Sennevall är pressinformatör på Ikea och säger att alla leverantörer, oavsett hur långt ner de är, ska kunna granskas.

Såklart det blir svårare ju längre ner man kommer, men alla ska ha bra villkor, säger hon.

Arbetet med att granska säger hon är viktigt, men Ikea kan inte göra det ensamt.

Det behövs samarbete, både med facket och andra aktörer.

I en skriftlig kommentar till TT säger Ikea att rättvisa arbetsvillkor är viktigt för bolaget och att man genom en uppförandekod, IWAY, ställer "tydliga och höga krav på våra transportleverantörer". "Vi är intresserade och öppna till att ha en fortsatt dialog med transportförbunden och har bjudit in dem till att tillsammans med oss göra stickprovskontroller i form av oannonserade intervjuer med förarna.", skriver Ellen Ferm, pressansvarig på Ikea Range and Supply.

Protester pågår förutom i Sverige även i Belgien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT