Åklagaren överklagar inte Torelldomen

Åklagare Martin Tidén överklagar inte den friande domen mot de tre poliser som åtalades för brott i samband med dödskjutningen av Eric Torell.

18 oktober 2019 13:56
Tingsrätten har gjort en bevisvärdering som jag inte tror att hovrätten kommer göra annorlunda, säger Martin Tidén till TT.

Det var i augusti förra året som 20-årige Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds i centrala Stockholm. Han hade då lämnat sitt hem tidigt på morgonen med ett leksaksvapen i handen. Polisen befann sig området efter att ha fått larm om att en person med vapen, alltså Torell, hade synts där.

25 skott

När poliserna mötte Torell uppfattade de situationen som hotfull då han trots uppmaningar om att stanna och lägga ned vapnet inte svarade. Efter fler försök att få kontakt med Eric Torell öppnade polisen eld mot honom. Totalt avlossades 25 skott, två av dem träffade honom i ryggen. För de två skotten åtalade Martin Tidén två poliser för vållande till annans död respektive tjänstefel, då han ansåg att skotten som träffade ryggen inte var inom nödvärnsrätten. Tingsrätten höll inte med i sin bedömning.

Tingsrätten kommer fram till att det är nödvärn under hela förloppet, och att agerandet inte är uppenbart oförsvarligt. Tingsrätten ansåg inte att jag kunde bevisa att målsägaren inte kunde uppfattas som farlig under hela förloppet, säger Tidén.

Också en insatschef som åtalades för tjänstefel i samband med händelsen friades i tingsrätten. Inte heller där tror åklagaren att hovrätten skulle göra en annan bedömning.

Domen kan påverka

I tingsrättens dom framhölls bland annat forskning som visar att människans förmåga att ta in information kan försämras vid stress och att det kan bli tidsfördröjningar när det gäller att uppfatta vad som egentligen händer – något som sågs som en möjlig förklaring till skotten i ryggen. Det uttalandet kan få stor betydelse framöver, tror Martin Tidén.

De uttalandena gör att vi på särskilda åklagarkammaren behöver analysera domen närmare, eftersom det är ganska tydliga, generella uttalanden som inte hörts särskilt just mot den här händelsen, säger han.
Fakta: Tre poliser åtalades

Tre poliser åtalades för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell. Samtliga friades av Stockholms tingsrätt.

Utredningen visade att totalt 25 skott avlossades, varav tre träffade. Enligt åklagaren hade poliserna inledningsvis rätt att skjuta mot Eric Torell i en så kallad inbillad nödvärnssituation. Men när Torell, enligt åklagaren, vänder ryggen till, försvinner nödvärnsrätten och poliserna skulle ha slutat skjuta.

Den 31-årige polis som skjutit det dödande skottet i ryggen åtalades för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

En 36-årig polis åtalades för tjänstefel för att ha skjutit Torell i ryggen. Det skottet var inte dödande.

En polisinsatschef åtalades för tjänstefel, då han enligt åklagaren inte vidtagit de åtgärder han borde när han ledde insatsen.

Det tredje skottet som träffade Torell sköts av en annan polis som inledningsvis misstänktes för brott. Utredningen visade dock att skottet skjutits medan Torell stod vänd mot poliserna, och förundersökningen mot den polisen lades ned.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT