Fler svenskar blir brittiska medborgare

Nya siffror från Storbritanniens inrikesdepartement visar att fler svenskar har blivit brittiska medborgare sedan EU-omröstningen 2016. Trots att det finns ett gratis alternativ för migranter som vill stanna i Storbritannien väljer flera att söka medborgarskap.

5 juni 2020 14:05

Brexit har haft en direkt effekt på antalet svenskar som väljer att bli medborgare i landet. Under tre år fram till 2016 blev 360 svenskar brittiska medborgare. Sedan 2016 har det blivit fem gånger fler och 1 848 svenskar har blivit medborgare i Storbritannien. 

Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 och fram till den 1 januari 2021 befinner sig landet i en övergångsperiod. Under övergångsperioden förhandlar Storbritannien och EU om ytterligare avtal. EU-medborgare som vill flytta till Storbritannien får göra det enligt samma regelverk som gällde innan utträdet. För att få stanna i landet efter 2021 måste man ansöka om ett uppehållstillstånd

Pre-settled eller settled
För att få uppehållstillstånd måste alla EU-migranter ansöka om pre-settled eller settled status. EU-medborgare som har bott oavbrutet i Storbritannien fem år innan 31 december 2020 får settled status och får stanna hur länge de vill i landet. De kan senare ansöka om att bli brittiska medborgare. Har man bott i Storbritannien innan den 31 december 2020 men inte under fem sammanhängande år, får man istället pre-settled status. Det går sedan att ändra till settled status när man har levt fem år totalt i landet. 

EU-migranter som flyttar till Storbritannien efter övergångsperioden och invandrare utanför EU måste följa andra regler. De som förlorar sina jobb måste åka tillbaka till sina hemland och har inte samma rättigheter till bidrag.

Rösträtten är viktig för många
Många svenskar som flyttar utomlands behåller sitt svenska medborgarskap, men för att få rösträtt i Storbritannien måste man vara brittisk medborgare. Det är en av anledningarna till att svenskar väljer att ansöka om ett medborgarskap istället för uppehållstillstånd. 

En av dem är Johan Aurén som har varit i London sedan 1998. Först 2018 valde han att ansöka om brittiskt medborgarskap:

– Man ville inte behöva fundera på om man skulle få stanna kvar eller inte efter en eventuell Brexit men jag kände också att jag vill kunna rösta och var mer del av, ja landet som medborgare, säger egenföretagaren Johan Aurén till Sveriges Radio.

Det tar längre tid att få ett medborgarskap och man måste genomgå ett språktest för att visa att man har tillräckliga engelskakunskaper. Det är även nödvändigt att ta testet “Life in the UK” som ställer frågor om det brittiska samhället. Det kostar nästan 17 000 kronor att ansöka om medborgarskap och man måste bekosta det själv. Flera svenskar väljer att behålla sitt svenska medborgarskap och får därmed ett dubbelt medborgarskap som är lagligt i båda länderna.

 

 

Från

Digioutsource