Experten: “Det här behöver du veta när du betalar senare”

12 januari 2022 15:47

På senare tid har det blivit allt enklare för dagens konsumenter att betala för sina produkter ”senare” – i synnerhet i samband med online-shopping. Magnus Hedberg berättar för initiativet Shoppa Lagom vad man som konsument bör ha koll på för att minimera risken att genomföra en dålig affär.

1. Avbetalning och avgifter
Först och främst väljer ekonomiexperten att lyfta fram de avgifter som är vanligt förekommande i samband med att man väljer att betala via avbetalning.

”Många av dagens företag vill gärna få det att framstå som att avbetalningarna är helt räntefria. Faktum är att här kan skenet ofta bedra. I stället för att ta ut en ren ränta så tillkommer det istället en aviseringsavgift, uppläggningskostnad eller liknande typer av avgifter. Därför är det alltid bra att läsa igenom avtalet ordentligt innan du skriver på någonting” säger Magnus.

2. Effektiv ränta
Vidare vill Magnus prata om den effektiva räntan. I detta sammanhang innebär det alltså vad den faktiska kostnaden kommer vara för din produkt när allting är inräknat. Magnus förklarar.

”Det är faktiskt inte helt ovanligt att ursprungspriset kan stiga med upp till 50% när väl den effektiva räntan har räknats in för produkten. Det är med anledning av detta viktigt att skapa sig en förståelse för vad det faktiskt är för avtal man skriver på”

3. Villkoren
Att läsa igenom villkoren innan du som konsument genomför ett köp kan hjälpa dig avgöra ifall det är värt att köpa produkten på avbetalning eller inte. Shoppa Lagom-experten Magnus Hedberg förklarar.

”Genom att läsa igenom villkoren så skapar du dig en helhetsbild av vad det är för avtal du är i fart att godkänna. Här kan det exempelvis framkomma att det är räntefritt första månaden, och att det därefter tillkommer ränta under resterande månader. Det kan kännas tråkigt att göra detta, men det kommer att spara dig massvis med pengar”

Från

Shoppa lagom